Ethereum’s Joe Lubin: De blockchain ontwikkelen zal ‘wat langer duren’ dan het geduurd heeft het Web te ontwikkelen.

Het ontwikkelen van de blockchain zal ‘waarschijnlijk wat langer duren’ dan de ontwikkeling van het internet omdat het veel gecompliceerder is, vertelde ConsenSys oprichter Joseph Lubin in een interview op 9 november.

Lubin, die ook de medeoprichter is van Ethereum (ETH), vertelde de journalisten dat de blockchain technologie zich op een zelfde soort manier ontwikkelt als het Web dat deed, gezien de exponentiële groei van “honderden projecten met praktische waarden”.

Hij verwacht dat door het gedecentraliseerde aspect van blockchain, de technologie een grotere invloed op de maatschappij zal hebben dan de ontwikkeling van het internet. De digitale entrepreneur voorspelt dat de massale adoptie van blockchain wel langer op zich zal laten wachten dan het internet.

“[Blockchain-projecten] zullen mensen in staat stellen om meer dingen te bouwen die praktische waarden hebben. Dat is hoe het web is ontwikkeld. Het duurt waarschijnlijk iets langer, omdat het veel gecompliceerder is. Omdat we ook werken aan onderwerpen als digitaal geld, zal Blockchain de maatschappij meer doordringen dan het internet. Alles zal in een Web3 worden genetwerkt.”

Op het Ethereum netwerk kunnen meerdere decentralized applications (DaPPS) worden ontwikkeld en uitgebracht. Dit is de manier van Ethereum om ‘praktische waarden’ aan de maatschappij toe te voegen. In het interview vertelde Lubin dat ConsenSys nog voor de release van Ethereum is opgezet. ConsenSys is een Ethereum-focused startup incubator bedrijf en is opgezet met het doel om tools en infrastructuur te ontwikkelen voor het gedecentraliseerde ‘ecosysteem’ waar het Ethernetwerk op functioneert.

Lubin stelt dat ConSenSys het Ethereum Netwerk vooruit wil helpen, maar niet controleren:

“Wij [ConsenSys] doen veel dingen, maar we zijn niet geïnteresseerd in het beheersen van het ecosysteem. We zijn geïnteresseerd in het promoten van het ecosysteem.”

Als antwoord op de vraag waarom het Ethereum Netwerk nog niet gedecentraliseerd is zei Lubin: “Had je verwacht dat het netwerk volledig gedecentraliseerd zou zijn, drie jaar na het ontstaan?”

Hij leek zich niet te kunnen vinden in de vergelijking tussen ConsenSys en grote internetreuzen als Facebook en Google. Hij wees wel naar IBM en Microsoft, Accenture en Deloitte als mogelijke centraliserende krachten in blockchain.

Lubin verklaarde daarnaast dat de belangrijkste bedrijfsmodellen van het internet vandaag de dag tegenstrijdig zijn met de aard van blockchain, die “een zelfbepaalde, soevereine identiteit mogelijk maakt”.

Eerder dit jaar voorspelde Lubin dat de globale community zich zou voortbewegen naar een meer “gedecentraliseerd bestuur”. Daarbij zou Bitcoin (BTC) het wereldse “digitale goud” zijn en Ethereum de “brandstof” zijn voor het gedecentraliseerde ecosysteem.

Delen:

Bas is het BitcoinBelgië team komen versterken in januari 2017. Hij is dol op schrijven en crypto. Dit doet hij het liefst vanaf een strand ergens in een land ver weg. Reizen is namelijk zijn andere passie. Gelukkig is de cryptomarkt 24/7 dus kan hij je op de hoogte houden van het laatste nieuws, ook al bevindt hij zich met regelmaat in een andere tijdzone!

Bezoek mijn Linkedin