Ethereum is een gedecentraliseerd platform voor smart contracts. Een nauwkeurige omschrijving volgens de website van ethereum. De omschrijving klopt maar voor de meeste leken is de omschrijving nietszeggend. Met deze uiteenzetting hoopt BitcoinBelgië voor een breder publiek ethereum begrijpelijk te maken. Tegen vrienden, familie en kennissen vergelijken wij ethereum vaak met bitcoin. In deze beginnersgids wordt ethereum ook met de bitcoin vergelijken, juist om het zo begrijpbaar mogelijk te maken voor leken die wel bekend zijn met de bitcoin maar nog minder bekend met ethereum.
Vergelijking
Simpel gezegd kan de bitcoin worden omschreven als digitaal geld. Bitcoin bestaat inmiddels een aantal jaar en wordt gebruikt om waarde van persoon A naar persoon B over te maken, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een centrale bank of overheid. Ethereum is in de basis hetzelfde als bitcoin, met ethereum kan ook waarde worden verstuurd van persoon A naar persoon B, echter kunnen we bij ethereum een transactie ‘slimmer’ maken. Maar wat is dan een slimmere transactie? Een slimmere transactie zou bijvoorbeeld zijn:
Persoon A ontvangt geld van persoon B op de tweede maandag van de maand om twee uur in de middag tot het jaar 2018.
Het voorbeeld hierboven is een simpele, slimmere transactie. Het komt erop neer dat ethereum programmeerbaar digitaal geld is. Op ethereum kunnen gebruikers slimmen contracten (ofwel smart contracts) met elkaar aangaan en in deze contracten staan bepaalde voorwaarden waar de gebruikers aan moeten voldoen. Dat klinkt simpel maar tot de dag van vandaag waren er in veelgevallen derde partijen nodig die het contract of de overeenkomst moesten ‘garanderen’, denk bij derde partijen aan banken, overheden en advocaten maar ook een nieuwe bedrijven als Uber, Airbnb en Ebay.
Deze nieuwe bedrijven vervullen namelijk een rol als tussenpersoon en vormen een centraal platform waarin zij vrijwel alle macht hebben. Uber is het grootste taxibedrijf ter wereld zonder taxi’s en Airbnb de grootste hotelketen zonder vastgoed.
De nieuwe centrale platformen lijken in eerste instantie misschien disruptieve innovaties maar zijn in de basis gewoon nieuwe tussenpartijen met ongelofelijk veel macht. Met ethereum is het mogelijk om deze platformen te bouwen zonder een centrale tussenpartij, de Uber en Airbnb verdwijnen met een paar regels aan programmeercode. Waarom? Omdat ethereum het mogelijk maakt om “vertrouwenloos” (trustless) contracten met elkaar te sluiten op een wereldwijde schaal. Decentrale platformen en applicaties verwijderen de tussenpersonen waardoor kosten dalen en efficiënte toeneemt. Dat klinkt als een leuke belofte maar zijn er al interessante decentrale applicaties die gebouwd worden op ethereum? Ja, volgens ons wel. We gaan hieronder op twee onderwerpen in waarin ethereum een grote rol kan spelen.
Online identiteit
Er zijn veel social media netwerken en websites waar iemand een zogenaamde online identiteit kan aanmaken, denk aan websites als Facebook, Twitter en LinkedIn. Het nadeel is dat de bedrijven achter deze websites veel over je te weten komen en zij steeds meer data van jou verkrijgen. Met ethereum kun je dit probleem deels oplossen, denk hierbij aan een decentraal identiteit managementsysteem zoals uPort. Dit project – dat gebouwd is op het ethereum netwerk – maakt het mogelijk om je gegevens en dus je data volledig zelf te beheersen. Bij uPort is er geen centrale database waarin jouw privé gegevens worden opgeslagen of kunnen worden gestolen door kwaadwillige.
Computer kracht en opslag
Je computer gebruik je waarschijnlijk niet 24/7 per dag en als je hem gebruikt dan is de kans klein dat je de volledige rekenkracht van jouw computer nodig hebt. Zonde want met die rekenkracht van jouw computer zouden mooie en interessante dingen gedaan kunnen worden. Er zijn verschillende projecten in ontwikkeling die mensen toestaat om hun extra niet gebruikte computerkracht en opslag uit te huren aan partijen die hier graag gebruik van willen maken. Denk bijvoorbeeld aan een decentrale supercomputer, waarbij de rekenkracht komt van duizenden gebruikers die allemaal een stukje van de rekenkracht leveren en hiervoor betaald worden. Golem is zo’n project waarbij je jouw overige computerkracht kan verhuren.
Bovenstaande projecten worden gefinancierd met zogenaamde initial coin offerings (ICO). Een ICO is de uitgave van de token van een project en kan het beste vergelijken worden met een Initial Public Offering (IPO) ofwel primaire emissie. Deze tokens kunnen worden ‘gekocht; voor meestal ethers en bitcoins.
Beginnen met ethereum
De snelste manier om te beleggen in ethereum en eventuele tokens is het kopen van ethers (ETH). Je kunt ethers zien als de brandstof en digitale valuta van ethereum. Voor het kopen van ethers heb je eerst een eigen ether wallet nodig. Vervolgens kun je ethers kopen bij een website als BTC Direct. Ben je van plan om veel te investeren? Dan raden we je aan hardware wallet aan. Let op dat je nooit meer geld investeert dan je bereid bent en kunt verliezen.
Sorry, the comment form is closed at this time.