Wat zijn de verwachtingen voor Ethereum (ETH) in 2020?

In 2020 wordt de nieuwe versie van Ethereum gelanceerd, Ethereum 2.0. En de verwachtingen zijn hooggespannen. In het komende jaar wordt Ethereum schaalbaarder en energiezuiniger. Daarnaast werkt Microsoft aan een toepassing om eenvoudig tokens te maken op het Ethereum netwerk. Wat doet dat met de prijs?

Over Ethereum en ether

Maar eerst even kort het verschil tussen Ethereum en ether. Ethereum is het netwerk (de blockchain) en ether de bijbehorende cryptomunt. Beide termen worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet erg, maar ze betekenen dus wel iets anders.

Daarnaast heeft Ethereum een ander doel dan een cryptomunt zoals bitcoin. Ethereum is een platform voor decentrale applicaties en smart contracts. Dat zijn applicaties die gebruikmaken van een blockchain. De data is bij zo’n applicatie niet opgeslagen op een centrale server, maar verspreid over computers over de hele wereld. De verwachtingen van Ethereum in 2020 zijn dan ook gebaseerd op de potentie van deze technologie.

Wat kunnen we verwachten van de koers?

Deze vraag is waarschijnlijk de reden dat u dit artikel opent. Maar we moeten u gelijk een beetje teleurstellen. Het is onmogelijk om de koers exact te voorspellen. Wel wagen we een poging, door te kijken naar opvallende gebeurtenissen uit het verleden:

De gebruikstoepassing van Ethereum
Zo is de koers van ether grotendeels gebaseerd op de gebruikstoepassingen van decentrale applicaties. In 2017 waren dApps een enorme hype. In dat jaar lanceerde bijvoorbeeld CryptoKitties. Maar ook andere applicaties die werden gelanceerd met behulp van Ethereum waren populair.

Maar ether kreeg echt vleugels na de start van de Ethereum Alliance in 2017. Dat is een samenwerkingsverband tussen Ethereum en vooraanstaande techbedrijven, zoals Microsoft en Intel. Dat zulke grote bedrijven zich bezighouden met de technologie van Ethereum geeft hoop. En dat vloeit ook voort in de koers van Ethereum.

In 2019 werd bekend dat Microsoft werkt aan een toepassing om eenvoudig tokens te bouwen op het Ethereum netwerk. Dat kan de groei van de ether koers een flinke boost geven.

Het kan dus lonen om het Ethereum nieuws in de gaten te houden. Lees het laatste Ethereum nieuws om altijd op de hoogte te blijven van Ethereum.

De koers van bitcoin

De ontwikkelingen rondom de koers van ether moet u trouwens ook niet los zien van bitcoin. Bitcoin is de grootste cryptocurrency, en is vaak leidend voor de hele cryptomarkt. Bevindt bitcoin zich in een stijgende lijn, dan stijgt ether vaak ook. Andersom daalt ether als bitcoin in een langdurig dalende trend zit.

In de laatste bull market van bitcoin steeg ether van 10 euro naar ruim 1.000 euro! En ook 2020 kan een mooi jaar worden voor ether, want de voorspellingen voor bitcoin in dat jaar zijn ook rooskleurig. Het jaar 2018 was mager, in 2019 kwam er een voorzichtig herstel en in 2020 start de bull market. Dat is wat veel analisten verwachten. En bitcoin kan zomaar de koers van ether meenemen.

Wat kunnen we verwachten van de techniek?

Wat misschien wel interessanter is dan de koers, is de techniek van Ethereum. Een nieuwe versie van Ethereum komt eraan, met de originele naam Ethereum 2.0. Verwacht wordt dat deze nieuwe versie in 2020 langzaamaan wordt geïntroduceerd. De update vindt plaats in fases, om complicaties te voorkomen. Wat kunnen we verwachten van deze update in 2020?

Ethereum wordt schaalbaarder
Het netwerk van Ethereum wordt schaalbaarder. De blockchain van Ethereum kan meer transacties aan dan het nu kan. Dat kan door middel van een techniek die we sharding noemen. Bij sharding wordt het netwerk opgedeeld in kleine deelgebieden. Ieder stukje netwerk voert zijn eigen taken uit.

Dat is een stuk efficiënter dan hoe het er nu aan toe gaat. Nu moet het hele netwerk nog alle transacties controleren. Dat maakt het Ethereum netwerk relatief log en traag. Sharding moet dat kunnen oplossen.

Ethereum wil mining energiezuiniger maken
Op dit moment worden transacties op het Ethereum netwerk nog op dezelfde manier verwerkt als bij bitcoin. Bij bitcoin is de rekenkracht van een computer van een miner leidend bij het verwerken van transacties, dat heet Proof of Work. Het nadeel van Proof of Work is dat dit erg veel energie kost.

Ethereum wil daarom overgaan op Proof of Stake. Bij Proof of Stake mag een miner transacties verwerken wanneer hij bewijst veel coins te bezitten. Dat kost een stuk minder energie.

Het wordt een mooi jaar

Het wordt hoe dan ook een spannend jaar voor ether en Ethereum. Komen er nieuwe decentrale applicaties op het Ethereum netwerk? En wat heeft de nieuwe versie van Ethereum voor gevolgen, voor de koers en het gebruiksgemak van het platform? Dat zal in 2020 blijken.

Wilt u ook snel handelen in ether? Dan kan dat met de cryptocurrency trading app BLOX. Handel in de populairste cryptocurrency, en dat allemaal vanuit uw broekzak.

Download de app hieronder:

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin