Elke maand 80 miljard nieuwe euro’s

Waar blijft de 80 miljard euro die iedere maand door de ECB met behulp van een muisklik uit het niets geschapen wordt?

De Europese economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank (ECB) onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties? Het Nederlandse programma Tegenlicht ging op onderzoek uit en kreeg een unieke inkijk bij onder andere de Nederlandse bank. De hele aflevering is hier te bekijken.

Het opgestelde beleid van de ECB wordt ondermeer uitgevoerd door de centrale banken van België en Nederland, zij creëren met een paar klikken tientallen miljarden nieuwe euro’s uit het niets. Doordat er elke maand 80 miljard uit het niets wordt gecreëerd staat de euro onder druk. Het bijdrukken van geld om de economie te stimuleren is niet nieuw, onder meer de overheid van de Weimarrepubliek probeerde dit ongeveer een eeuw geleden ook. Maar uit het verleden blijkt ook dat het bijdrukken van te veel geld extreem grote gevolgen kan hebben.

“Wie mij 10 jaar geleden het huidige beleid van de ECB had gepresenteerd zou worden opgenomen in een gesloten inrichting” de woorden van Han de Jong Chief Economist (ofwel hoofdeconoom) bij de ABN Amro over het huidige beleid van de ECB.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin