Druk op de bitcoin blockchain

De afgelopen dagen lijkt het erg druk te zijn op de blockchain van de bitcoin. Verschillende gebruikers geven aan lang te moeten wachten op het ontvangen van transacties en andere geven weer aan geen bitcoins te hebben ontvangen in hun blockchain.info wallet. Er zijn verschillende redenen hiervoor.

Het Bitcoin-netwerk kan maar een bepaald aantal transacties verwerken per blok, op dit moment wordt het Bitcoin-netwerk gespamd door kwaadwilligen. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een bevestiging te krijgen maar door de spam aanvallen duurt dit nu een stuk langer.  Een bevestiging betekent dat een transactie is geverifieerd door het netwerk en (bijna) niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Transacties ontvangen een bevestiging wanneer deze in een blok zijn opgenomen en voor elk volgende blok. Eén bevestiging is behoorlijk veilig voor alledaagse transacties met lage bedragen. Voor hogere bedragen, bijvoorbeeld €1000 en hoger, zou u kunnen wachten op 6 of meer bevestigingen. Met elke bevestiging wordt het risico van terugdraaien exponentieel kleiner. Het Bitcoin-netwerk kan maar een bepaald aantal transacties aan per seconde, hierdoor worden transacties in een wachtrij gezet van onbevestigde transacties. De onbevestigde transacties moeten stuk voor stuk worden verwerkt door het netwerk, hierdoor duurt het in sommige gevallen langer dan de gemiddelde 10 minuten.

De problemen die gebruikers hebben met de blockchain.info wallet heeft een andere oorzaak. Omdat blockchain.info zo populair is als bitcoin wallet en als blockchain explorer wordt de website veel bezocht, hierdoor krijgt de website veel ‘requests’ waardoor de website wel is achterloopt met de transactie geschiedenis. De wallet van het bedrijf gebruikt ook de eigen blockchain explorer waardoor de blockchain.info wallet dus niet helemaal up-to-date is en de bitcoins nog niet in de wallet verschijnen. Om te controleren of transacties wel naar uw adres zijn verstuurd kunt u het beste gebruik maken van twee andere blockchain explorer websites zoals: Insight of BlockTrail.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin