Donatie van € 2 miljoen voor blockchain project van het World Food Programme

België heeft € 2 miljoen ($ 2,4 miljoen) bijgedragen ter ondersteuning van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Hierbij horen ook de technologische projecten, waaronder de op blockchain gebaseerde betalingen voor vluchtelingen.

Het WFP is in 2017 een pilot gestart om op basis van ethereum betalingen te doen naar ontheemde Syriërs in Jordaanse vluchtelingenkampen. De bedoeling van dit project is het verhogen van de doeltreffendheid en transparantie van geldoverdrachten.

De Belgische bijdrage zal worden gebruikt om het onderzoek uit te breiden naar blockchain toepassingen voor het WFP. Naast het blockchain project is er ook een project voor onbemande luchtvaartuigen (UAV), dat de organisatie wil gebruiken voor het verzamelen van topografische gegevens en schadeanalyse bij natuurrampen.

“Alleen door betere manieren te vinden om hulp efficiënter te verlenen, zullen we de kloof dichten tussen de vereisten bij natuurrampen en de mogelijkheden van de hulpverlening,” zei de vice-premier van België en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, in een verklaring waarin het besluit donderdag werd aangekondigd.

Hij gaat verder: “België prijst de inspanningen van het WFP om met innovatieve oplossingen te komen om meer levens te redden en meer mensen in nood te helpen.” De VN claimt dat het project, genaamd Building Blocks, “meer hulp levert voor minder geld, waardoor er meer mensen geholpen kunnen worden.”

WFP-stafchef Rehan Asad zegt in een verklaring dat het nodig was om wereldwijde crises op te lossen met innovatieve oplossingen. “We moeten zoeken naar manieren om de meest veelbelovende digitale technologieën in dienst te stellen van ‘s werelds meest kwetsbare mensen,” zei hij. “We zijn toegewijde partners zoals België dankbaar dat ze ons daarbij hebben geholpen.”

Het WFP is een van de vele organisaties van de Verenigde Naties die blockchain toepassingen onderzoekt. In 2017 organiseerde het VN-kantoor voor projectdiensten (UNOPS) een blockchain-werkgroep die dit onderzoek is gestart.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin