Disruptive: Bitcoin en blockchain

Bitcoin & blockchain, de combinatie die samen de nieuwste disruptive technology vormen. Achter de schermen deelt het Bitcoin-netwerk een openbaar grootboek dat de blockchain wordt genoemd. Dit openbare grootboek bevat elke transactie die ooit is verwerkt, waardoor een gebruiker zelf elke transactie kan verifiëren.

Doordat elke transactie openbaar is kunt u zelf dus transacties opzoeken. Dit doet u in een zogenaamde blockchain explorer, er zijn verschillende partijen die een blockchain explorer aanbieden. Door een bitcoin adres in te vullen in het zoekveld kunt u gemakkelijk zien wat het balans is van een adres. Deze openbaarheid maakt bitcoin uitermate geschikt voor organisaties die 100% transparant willen zijn.

Zoals hierboven al genoemd, zijn er verschillende bedrijven en organisaties die een blockchain explorer aanbieden via hun website. De meest bekende is ongetwijfeld blockchain.info, deze website biedt een snelle, overzichtelijke en betrouwbare explorer. Een andere bekende partij is het Nederlandse BlockTrail, in juli 2016 is BlockTrail echter overgenomen door het Chinese Bitmain. Er is een kans dat de eigen website van BlockTrail uiteindelijk over zal gaan in BTC.com. Als laatst is er de website blockr.io, deze website biedt niet alleen een explorer om bitcoin transacties op te zoeken maar ook voor andere cryptocurrencies zoals litecoin en peercoin.

Niet alleen transacties

Wie denkt dat de blockchain technologie alleen gebruikt kan worden om bitcoins te ontvangen en versturen heeft het mis, de blockchain technologie is misschien wel de meest revolutionaire uitvinding sinds het internet. Maar wat maakt de blockchain en bitcoin dan zo revolutionair? Het Bitcoin-netwerk en de blockchain technologie vormen samen een consensus netwerk, een netwerk dat met miljoenen gebruikers, wereldwijd tot consensus kan komen in een luttele 10 minuten. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een reputatie systeem in te voeren, de video hieronder bespreekt dit concept in meer detail.

Volgende week vrijdag zullen wij een artikel publiceren dat in gaat op de peer-to-peer (P2P) technologie waarop het Bitcoin-netwerk voor een groot deel op gebaseerd is.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin