Direct beginnen met bitcoin

De bitcoin koers is deze week door de duizend euro gegaan. De populariteit van de digitale valuta neemt sterk toe en nieuwe gebruikers willen snel beginnen met met hun bitcoin avontuur. Maar hoe begin met bitcoin? We zetten het nogmaals op een rijtje voor nieuwe gebruikers die snel willen beginnen.

1) Een goed begin

In de wereld van bitcoin bent u zelf verantwoordelijk voor het veilig opslaan van uw digitale valuta. Scan daarom eerst uw computer met een antivirus programma. Een aanvulling op uw huidige antivirus programma is het gratis programma Malwarebytes, dit is een malware scanner die beschikbaar is voor zowel Windows als macOS. Het is raadzaam om dit programma dus eerst te gebruiken en uw computer te laten scannen voordat u verder gaat.

2) Een bitcoin wallet aanmaken

Om bitcoins te ontvangen of te versturen heeft u een zogenaamde bitcoin wallet nodig. In een bitcoin wallet bevinden zich meerdere bitcoin ontvangstadressen. Een bitcoin ontvangstadres kunt u vergelijken met een bankrekeningnummer maar in een bitcoin wallet kunt u zoveel ontvangstadressen aanmaken als u wilt, helemaal gratis!

download-bitcoi-wallet-mac download-bitcoin-wallet-windows

  1. Kies hierboven uw besturingssysteem en installeer de Copay bitcoin wallet op uw computer. Als u op een afbeelding klikt wordt het installatieprogramma gedownload.
  2. Na het installeren opent u het programma en gaat u in de Copay applicatie naar de receive tab links onderin, klik op de blauwe “backup now” knop en schrijf herstelzin op die u gegeven wordt.
  3. Rond het back-up proces af en zorg ervoor dat u de herstelzin veilig opbergt. Bij voorkeur is de herstelzin op papier geschreven en bergt u deze veilig op!

Dikke proficiat! U beschikt nu over uw eigen bitcoin wallet.

Copay-recoveryseed

Let op: Copay is een bitcoin wallet waar u zelf verantwoordelijk bent. Verliest u uw herstelzin dan is er geen helpdesk die u kunt opbellen om u te helpen. U heeft de vrijheid, controle en verantwoordelijkheid over uw eigen bitcoin wallet!

3) Eerste bitcoins aanschaffen

Bitcoins kunt u bij verschillende handelskantoren kopen of verkopen, deze handelskantoren vragen een fee van meestal twee procent op de koersprijs. Afrekenen kan gemakkelijk met het vertrouwde Belgische Bancontact (voorheen Mistercash) of andere betaalmogelijkheden zoals een creditcard.

Een handelskantoor waar u bitcoins met Bancontact kunt kopen is het Nederlandse BTC Direct. Het eerste wat u moet doen is zich registreren op de website, rond dit proces helemaal af. Nadat u alle stappen heeft doorlopen wordt uw account meestal binnen 15 minuten geactiveerd. Dikke proficiat, u kunt nu bitcoins kopen! Vul bij het kopen uw bitcoin ontvangstadres is van uw bitcoin wallet die u hiervoor heeft aangemaakt. Waar staat uw bitcoin ontvangstadres? Op naar stap 4!

4) Uw bitcoin ontvangstadres vinden

Om bitcoins te ontvangen in de Copay bitcoin wallet klikt u linksonder op de receive tab. Hier staat een bitcoin ontvangstadres in twee vormen namelijk in de vorm van een QR-code en in een reeks van cijfers en letters. Een bitcoin adres begint altijd met een 1 of een 3 en ziet er als volgt uit: 15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

Uw bitcoin ontvangstadres wordt automatisch gewijzigd zodra er een betaling op het adres is ontvangen. Wees gerust, uw oude bitcoin ontvangstadressen blijven voor u geldig. Met andere woorden: mocht u in de toekomst bitcoins ontvangen op een van de eerder door uw in Copay wallet gemaakte bitcoin adressen, dan worden deze bitcoins automatisch op het bitcoin balans bijgeschreven.

Bij het kopen van bitcoins kunt u uw bitcoin adres voor het gebruikersgemak en voor het voorkomen van typefouten het beste kopiëren en plakken. Uw bitcoins zijn direct na de aankoop beschikbaar in de bitcoin wallet. U kunt uw bitcoin ontvangstadres gemakkelijk kopiëren door op de QR-code te klikken in het programma.

5) Laatste opmerkingen

Nadat u alle stappen heeft doorlopen bent nu klaar om uw eerste bitcoins te ontvangen. Schrik niet dat de bitcoin koers flink op en neergaat, dit is voor een bitcoin belegging vrij normaal. Deel niet zomaar uw wallet gegevens met andere, de 12 woorden (recovery seed) laat u nooit aan iemand anders zien.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin