Uitgelegd: Decred

In de rubriek uitgelegd nemen we elke maand een kijkje naar de nieuwste cryptocurries en tokens. Deze keer kijken we naar het project Decred.

Wat is Decred?

Volgens de Decred website: “Decred is an open and progressive cryptocurrency with a system of community-based governance integrated into its blockchain.” Bitcoin maakte in 2009 de weg vrij voor cryptocurrencies en er zijn een aantal groepen die zich vervolgens hebben vertakt om nieuwe munten te beginnen. Een voorbeeld is Decred, een fork van Bitcoin met zijn eigen unieke eigenschappen.

Vergelijking

Bitcoin mining (de manier waarop nieuwe munten worden gegenereerd) is uiterst concurrerend en vereist goedkope of gratis elektriciteit en gespecialiseerde hardware, zogenaamde Application Specific Integrated Circuit (ASIC) miners. Dit zijn dure machines die speciaal zijn gebouwd voor mining en kunnen niet voor iets anders worden gebruikt. Vanwege het resource-intensieve algoritme genaamd Proof of Work (PoW) heeft een geconcentreerde groep miners een aanzienlijke hoeveelheid kracht in Bitcoin. Decred probeert om een beter machtsevenwicht tussen miners en gebruikers te creëren door gebruikers die geen miner bezitten toe te staan om rechtstreeks deel te nemen aan de netwerkconsensus en op te treden als een controle voor miners. Dat impliceert een hybrid consensus mechanism van zowel PoW als Proof of Stake (PoS).

In Decred’s PoS kunnen token-houders transacties virtueel valideren om beloningen te ontvangen en te stemmen op netwerkvoorstellen. Dit maakt het voor tokenhouders mogelijk om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de voortgang van het project. Stakeholders vergrendelen hun DCR tokens in ruil voor een ticket dat, wanneer willekeurig geselecteerd, de tickethouder toestaat om als een blokvalidator te fungeren. In Decred gaat 60% van de nieuw gegenereerde tokens naar de PoW-miners, 30% naar PoS-stemmers en 10% naar een ontwikkelingssubsidie, terwijl Bitcoin 100% van de beloning toekent aan de PoW-miners. Door deze gedifferentieerde set van fondsen gereserveerd voor een ontwikkelingssubsidie, stelt Decred ontwikkelaars in staat om betaald te worden voor hun werk aan voorstellen als de gemeenschap de uitbetaling goedkeurt.

Zowel Bitcoin als Decred hebben een totaalaanbod van 21 miljoen “munten”.

Atomic Swap

Een belangrijke aankondiging van Decred onlangs was dat Decred en Litecoin een on-chain atomic swap voltooiden die peer-to-peer handel direct mogelijk maakt. Hoewel dit niet in de plaats komt van sommige functies die exchanges kunnen bieden, zoals hoogfrequente handel, kunnen houders van Decred en Litecoin transacties onderling uitvoeren zonder te vertrouwen op een derde partij (third party).

Meer informatie over Decred kun je hier vinden.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin