Onderzoek: de vijf beste Blockchain explorers

Blockchain explorers worden al gebruikt sinds de beginjaren van bitcoin. Zonder explorer moet er gebruik gemaakt worden van programma’s waar gezocht kan worden naar specifieke wallet adressen of transacties. Terug naar de dag van vandaag en we zijn gezegend met een overvloed aan blockchain explorers die kunnen worden gebruikt om allerlei soorten gegevens uit meerdere blockchains te halen. Naast transactie gegevens kun je er bijvoorbeeld verborgen berichten, block grootte en rich lists uithalen.

Blockchain explorers kun je eigenlijk zien als de Google van de Cryptocurrencies. Blockchains zijn gigantische openbare databases die natuurlijk verkend moeten worden op een bepaalde manier.  Het heeft echter een tijdje geduurd voordat er interfaces waren ontwikkeld die een dergelijke verkenning mogelijk maakten. Gebruikers van cryptocurrency gebruiken traditioneel blockchain explorers om de voortgang van een transactie die ze verzenden of ontvangen te controleren of om de balans van een bepaald adres te controleren. Blockchain explorers van cryptocurrencies onthullen eigenlijk allerlei voorheen verborgen of moeilijk toegankelijke gegevens.

De volgende vijf explorers behoren tot de meest bekende en meest veelzijdige cryptocurrency explorers op het internet:

Blockchain.com
Blockchain.com, dat tot voor kort op Blockchain.info was te vinden, is waarschijnlijk de bekendste BTC explorer. De functies zijn redelijk standaard volgens de huidige normen, je kunt namelijk zoeken op blok, transactie of adres. Maar het is betrouwbaar snel en de presentatie is goed. De site biedt ook een veelvoud van statistieken aan met betrekking tot de BTC activiteit van de afgelopen 24 uur.

Blockchair
“Zoek in de wereld van de blockchain naar wat dan ook” is de strijdkreet van Blockchair.com. Het biedt toegang tot een schat aan waardevolle gegevens met betrekking tot de BTC, BCH en ETH blockchains. Hierbij bieden ze een schat aan informatie zoals de mempoolgrootte, miners vergoedingen, aantal nodes en moeilijkheidsgraad. Blockchair wordt steeds beter en de reeks variabelen die kunnen worden doorzocht zijn ongeëvenaard. Wat deze explorer zelfs kan is hetzoeken naar woorden en zinsdelen die in de blockchain zijn gecodeerd. Zodat nieuwsgierigen kunnen ontdekken of hun geboorteplaats, sportteam of de naam hun het kind permanent is gecodeerd in de blockchain.

Tokenview
Tokenview.com is een multi-chain explorer ontwikkeld door een Chinees team en werd eerder dit jaar gelanceerd. De website is nog niet zo goed uitgewerkt met af en toe vertaalproblemen maar het aantal blockchains dat bekeken kan worden is onovertroffen. Meer dan 20 populaire blockchains kunnen worden doorzocht, waardoor Tokenview de ultieme all in one tool is voor het controleren van transacties en adressen.

Etherscan
Er zijn een paar goede ethereum explorers, maar Etherscan.io is het meest populair. En dit is niet zonder reden. Het is namelijk met name goed voor het opzoeken van slimme contractadressen, het controleren van hoeveelheden gas en het bekijken van Decentral exchange activiteiten. Maar bovenal wordt Etherscan gebruikt voor het controleren van de hoeveelheden tokens van wallet-adressen.

Bitcoin.com
Ten slotte noemen we ook de Bitcoin.com block explorer. De overzichtelijke interface en het minimalistische ontwerp maken het gemakkelijk om transacties voor het BCH en BTC netwerk in een handomdraai op te zoeken. U kunt QR-codes scannen om een wallet adres te controleren, en een knop biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen Bitcoin legacy en Segwit adressen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin