De ‘Lightning Torch’ van Bitcoin is tot nu toe door 37 landen heen gegaan

Er zijn veel bekende fakkels in de wereld zoals die van de olympische spelen maar ook die van het vrijheidsbeeld. Maar ook bitcoin is op dit moment bezig om een fakkel bekend te maken en wel de  ‘Lightning Torch’. Het initiatief heet ‘Follow the Torch’ en is bedacht door Twitteraar Hodlonaut.

Kracht van lightning netwerk

Het is gemaakt om de kracht van het bitcoin lightning netwerk te laten zien. Dit is een opkomende technologie die tot nu toe experimenteel en moeilijk te gebruiken is, maar die heel veel potentie heeft. Betalingen vinden niet plaats op de blockchain maar op een laag daaromheen. Het biedt veel verbeteringen ten opzichte van de betalingssystemen die tegenwoordig gebruikt worden. Zoals het maken van goedkope transacties over de hele wereld en dit razendsnel, in tegenstelling tot Mastercard en Paypal.

Wat is het precies?

Het is een soort wereldwijde estafette met behulp van een steeds groter wordende hoeveelheid BTC.

Via Twitter geven mensen de betaling voor de fakkel door van de ene persoon naar de andere, en hierbij voegen ze 10.000 satoshis (nu ongeveer $ 0,34) toe. Het is een soort van sneeuwbaleffect op het lightning netwerk.

De fakkel wordt ook wel het “Lightning Network Trust Chain” genoemd, omdat degene die de fakkel heeft, verondersteld wordt deze door te sturen naar iemand die hij vertrouwt. Dit zorgt ervoor dat de fakkel daarna weer doorgestuurd wordt in plaats van deze voor zichzelf te houden.

De ontwikkelaars van het Lightning netwerk noemen het gebruik ervan nog steeds “reckless” (roekeloos)  omdat de software zich nog in een experimenteel stadium bevindt. Er is zelf een #reckless Twitter-hashtag gewijd aan dit feit. Maar tot nu toe lijkt het experiment niet reckless te zijn maar juist het beoogde effect te hebben. De lightning torch heeft tot nu toe 139 mensen bereikt in minstens 37 landen volgende de beginner van de Lightning Torch Hodlonaut.

Bekende mensen doen mee

Verschillende bekende mensen uit de crypto wereld doen eraan mee. Zoals Bitcoin promoter en auteur van Mastering Bitcoin Andreas Antonopoulos. Ook zijn er andere bekende deelnemers, zoals Morgan Creek Digital oprichter Anthony Pompliano en Lightning Labs ingenieur Joost Jager. Maar wellicht de bekendste deelnemer is de CEO van Twitter, Jack Dorsey. Hij gaf daarna de ‘Lightning Torch’ door aan de CEO van Lightning Labs Elizabeth Stark.

Het ging bijna mis

Met een experiment wat zich afgespeeld over de hele wereld kan het ook snel mis gaan. Zo ging de lighting fakkel een aantal keren bijna uit met het meest opvallende moment op 31 januari. Toen stal Twitter gebruiker met de naam edward_btc de fakkel.

De gemeenschap reageerde geïrriteerd en wilde niet dat de fakkel zou uitgaan.

“Ga je echt die kerel zijn? Serieus?” Dit was de reactie van Elizabeth Stark, de CEO van Lightning Labs.

Edward_btc beweerde dat hij doodsbedreigingen ontving na het houden van de fakkel. En later beweerde hij dat hij eigenlijk van plan was de fakkel door te sturen. Maar voordat hij de kans kreeg, stortte gebruiker Klaus Lovegreen al geld en startte een nieuwe fakkel.

Wanneer zal het eindigen? In zijn huidige vorm is er een harde limiet voor hoe groot de fakkel kan zijn: 4.390.000 satoshis, die nu ongeveer $ 150 waard zijn. Als dit limiet bereikt wordt,  is de gemeenschap van plan om de opbrengst te schenken aan een goed doel. Dit wordt waarschijnlijk Bitcoin Venezuela, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het vergroten van het bewustzijn van cryptocurrency in het Zuid-Amerikaanse land.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin