Onderzoek: Wat zijn de meest lucratieve landen om bitcoin te minen

Dit jaar was turbulent voor Bitcoin. Sinds december is de waarde gedaald van $ 19.860 naar $ 6.500. Natuurlijk heeft dit ook invloed op de duizenden Bitcoin miners die het netwerk veilig houden. Het was nog nooit zo moeilijk om Bitcoins te minen. Bijvoorbeeld in 2011 kon je honderd Bitcoins verdienen met je eigen thuis pc, terwijl tegenwoordig hele geavanceerde apparatuur aan het draaien is. Maar waar kun je tegenwoordig het beste op zoek gaan naar digitaal goud met je geavanceerde apparatuur?

IJsland
IJsland is qua oppervlakte (103.000 km²) bijna driemaal zo groot als Nederland en ligt helemaal in het noorden van de Atlantische Oceaan. Er wonen slechts 325.671 mensen in het land. Dit betekent dus ongeveer 3,16 mensen op een vierkante kilometer (in Nederland zijn dat er 447,9 en in België 341,9). Genoeg ruimte om Bitcoins te minen zou je zeggen en dat klopt ook. Er mogen dan wel niet veel mensen in IJsland wonen maar in technisch opzicht staat het zeker zijn mannetje. Na de financiële crisis van 2008 (die het leiderschap van IJsland ten val heeft gebracht) is er veel geïnvesteerd in technische kennis en opleidingen. Dit in combinatie met koude lucht en goedkope (geothermisch) stroom maakt het tot de hemel van een Bitcoin miner. De plaatselijke bevolking heeft minder vertrouwen in de eigen munteenheid, de króna vanwege het vluchtige karakter, dan in de Bitcoin op dit moment.

In 2014 verhuisde Genesis Mining van Duitsland naar IJsland. Dit bedrijf was toen het grootste cloud mining bedrijf ter wereld. Tientallen andere bedrijven hebben dit voorbeeld gevolgd en zijn verhuisd naar de vulkanische kusten. Bitcoin zal tegen het einde van 2018 een verwacht gebruik hebben van meer dan 100 Megawatt. De IJslandse overheid kijkt nu al verder dan de miners industrie en ziet centra voor kunstmatige intelligentie als een vervanging voor de “vierde industriële revolutie”. 

Venezuela
Zuid-Korea is de duurste plek ter wereld om Bitcoin te minen. Dit kost namelijk maar liefst $ 26.170. Venezuela is de goedkoopste: dit kost per munt slechts $ 531. De reden hiervoor is dat elektriciteit in dit door dictatuur onderdrukte Zuid-Amerikaanse land hevig gesubsidieerd is. Venezolanen kunnen Bitcoin minen tegen een fractie van de kosten van hun buurlanden, maar de hoge criminaliteit en illegaliteit van minen leidt tot een hoog risico. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een eigen crypto genaamd “petro” om onder de Amerikaanse sancties uit te komen. Deze zijn opgelegd omdat het land de mensenrechten van de plaatselijke bevolking schaadt. Miners van Bitcoin hebben te doen met strenge regelgeving in het land. Bitcoin is namelijk minder volatiel als de nationale valuta, de bolivar die in een vrije val is. Bitcoin miners in Venezuela kunnen verwachten dat hun apparatuur wordt gestolen, dat ze worden afgeperst of veel erger. Maar ondanks de gevaren proberen heel veel Venezolanen alsnog Bitcoin te minen. Elektriciteit is goedkoper dan water en met een paar dollar kun je heel ver komen.

Georgië
Het land grenst aan Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en de Zwarte Zee en is een prachtige voormalige Sovjetstaat. Dit land heeft cryptocurrency omarmd zoals weinig andere landen dat gedaan hebben. Het is het eerste land op aarde dat een blockchain kadaster geïmplementeerd heeft. Zo is het land een partnerschap aangegaan met mining bedrijf BitFury dat tot op heden al meer dan 600.000 Bitcoins heeft gevonden. Het Amerikaanse bedrijf betaalt ook geen belasting op een groot pand in de hoofdstad. En ze hebben een speciale overeenkomst met de regering over de btw. Georgië heeft hele lage elektriciteitskosten van ongeveer 8 c/kWh. Met een reeks waterkrachtcentrales die er nog aankomen, zullen de kosten laag blijven en nog meer miners aantrekken.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin