De bedenker van bitcoin

Bitcoin is een van de eerste vormen van een concept dat “cryptocurrencies” wordt genoemd, dit concept is als eerst beschreven door Wei Dai in 1998. Wei’s beschrijving suggereerde het idee van een nieuwe geldsoort dat cryptografie in plaats van een centrale autoriteit (zoals een bank of overheid) gebruikt om de creatie en transacties te beheren. In 2009 werd de eerste proof-of-concept gepubliceerd door een lid met de naam Satoshi Nakamoto. Eind 2010 verliet Satoshi het project, zonder iets over zichzelf te onthullen.

De anonimiteit van Satoshi heeft vaak ongegronde bezorgdheden gewekt, vele daarvan zijn gelinkt aan het onbegrip over de opensource-aanpak van Bitcoin. Het Bitcoin-protocol en de software zijn openbaar gepubliceerd, zodat ontwikkelaars van over de hele wereld de code kunnen inzien, verbeteren of hun eigen aangepaste versie van de Bitcoin-software kunnen maken. De Bitcoin-technologie gebruikt ook meerdere bestaande technologieën waaronder P2P. Net als bij de huidige ontwikkelaars was de invloed van Satoshi beperkt tot de overname van door hem gemaakte wijzigingen door anderen en om die reden had hij of zij de touwtjes van Bitcoin niet in handen. De identiteit van de uitvinder van Bitcoin is daarom vandaag de dag net zo relevant als de identiteit van degene die de fiets heeft uitgevonden.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin