Dash (DASH) is een op privacy gerichte digitale valuta waarmee directe transacties mogelijk zijn. Het is gebaseerd op de Bitcoin-software, maar het heeft een tweelaags netwerk dat het verbetert. Met Dash is het mogelijk om anoniem te blijven als iemand een transactie verricht, vergelijkbaar met contactgeld.

Dash kopen

Het kopen van Dash kan makkelijk met Bancontact of andere bekende betaalmethode. Om de munt te kunnen ontvangen is wel een specifieke adres nodig, deze is te verkrijgen uit een Dash wallet zoals de Ledger Nano S.

[table id=10 /]

Dash koers

Net zoals de bitcoin koers, wordt de koers van de digitale valuta bepaald door vraag en aanbod. Als vraag en aanbod elkaar matchen wordt in die ene seconde de waarde van DASH bepaald. Hieronder wordt de DASH koers weergegeven van de afgelopen drie maanden.

Bitcoin bracht een revolutie teweeg in de wereld van cryptocurrency toen het een gedecentraliseerde blockchain introduceerde, maar na de release ervan dachten veel ontwikkelaars aan manieren om het te verbeteren. Terwijl sommige van deze ontwikkelaars uiteindelijk zelf aan Bitcoin werkten, besloot Evan Duffield zijn eigen weg te gaan toen hij Dash creëerde.

Zijn doelen met de nieuwe munt waren om de anonimiteit te vergroten, een gebruiksvriendelijkere cryptocurrency te maken en ervoor te zorgen dat het systeem in de toekomst kon worden geschaald. Wat Dash vooral van Bitcoin scheidt, is het gebruik van een netwerk op de tweede laag, bestaande uit MasterNodes, die diensten aanbieden zoals InstantSend en PrivateSend – iets wat Bitcoin, met zijn 1-laagse architectuur, niet zou kunnen.

En hoewel Bitcoin een controversieel jaar heeft gehad terwijl verschillende partijen ruzie hadden gemaakt over de richting die Bitcoin zou moeten inslaan, heeft Dash een gedecentraliseerd governancesysteem waarmee Dash-gebruikers kunnen deelnemen aan de besluitvorming voor het netwerk. Dit heeft geleid tot een veel soepeler pad voor Dash, waarbij upgrades naar het netwerk routinematig worden vrijgegeven.

Terwijl het verzenden van een betaling op Bitcoin ongeveer 10 minuten duurt, wordt een normale betaling op Dash binnen 2,5 gedolven. InstantSend is een functie ingebouwd in de wallet waarmee een gebruiker de betaling binnen een seconde kan verzenden. InstantSend-transfers kosten een beetje meer dan een normale overdracht – 3 cent in vergelijking met minder dan één cent voor een normale Dash-overdracht.

Met de PrivateSend-functie van Dash is het veel moeilijker voor iedereen om erachter te komen waar geld naartoe hebt gestuurd of waar het vandaan kwam. Het doet dit door uw transactie met vele anderen te combineren; een beetje zoals het gooien van je betaling, en betalingen van veel andere mensen, in een grote zak die wordt opgeschud. Na het mixen wordt de betaling doorgestuurd naar de ontvanger, waardoor het veel moeilijker wordt om te bepalen wie wat naar wie heeft verzonden.

De tweede laag van het Dash-netwerk bestaat uit MasterNodes, die de InstantSend- en PrivateSend-functies bieden. Hoewel iedereen een MasterNode kan hosten, moet de gebruiker 1000 Dash inzetten. Die dash is nog steeds eigendom van de gebruiker en kan op elk moment worden besteed, maar als deze inschakelt, betekent dit dat de gebruiker zich verplicht om het Dash Network te beschermen.

Er zijn meer dan 4.500 Dash MasterNodes in 41 provincies. MasterNodes ontvangen 45% van de gegenereerde dash wanneer een blok wordt gedolven, wat momenteel ongeveer 7 dash per blok is.

Besturingsmodel

Wat misschien belangrijker is dan een van de hierboven genoemde functies, is het besturingsmodel van Dash, waarmee Dash MasterNode-eigenaren kunnen deelnemen aan het Dash-besluitvormingsproces. Telkens wanneer een blok wordt gedolven, gaat 45% van de aangemaakte nieuwe balk naar de mijnwerker van het blok, wordt 45% verzonden naar de MasterNodes en wordt 10% opgeslagen voor de Dash-organisatie. De 10% komt maandelijks beschikbaar, maar kan niet worden uitgegeven tenzij een uitgavendepot is goedgekeurd door ten minste 51% van de MasterNode-eigenaren. Typische voorstellen variëren van het betalen van de Dash-ontwikkelaars, het financieren van outreach-inspanningen of zelfs het goedkeuren van wijzigingen aan het Dash-netwerk zelf.

Een groot voorbeeld van waarom dit belangrijk is, vond plaats begin 2016, toen het Dash Core Team voorstelde om de grootte van een Dash-blok te vergroten van 1 naar 2 MB, zodat meer transacties in een blok passen en de transactiekosten laag blijven. Consensus werd binnen 24 uur bereikt. Hetzelfde debat woedde de afgelopen 2 jaar in de Bitcoin-community, met meerdere harde forks en community-woede als het enige resultaat tot nu toe.

Widget Image
Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.