Cryptolocker met bitcoins betalen

Helaas vragen Cryptolockers en andere vormen van malware steeds vaker uw bestanden te ontgrendelen door te betalen met bitcoins. Een Cryptolocker is een vorm van malware die steeds vaker voorkomt, een cryptolocker versleuteld letterlijk uw bestanden op de computer. De zogenaamde ‘sleutels’ staan op de computer (server) van de hackers. Zij vragen u te betalen voor de sleutels om uw bestanden te ontsleutelen, vaak vragen hackers hier de digitale valuta bitcoin voor.

Betalen of niet?

U moet zich eerst afvragen of de bestanden het voor u waard zijn om geld voor te betalen.  De politie adviseert om niet te betalen, omdat er geen garantie is dat de informatie ontsleuteld zal worden en het lokt nieuwe aanvallen uit. De praktijk leert echter dat veel gedupeerden ervoor kiezen om wel tot betaling over te gaan. Het probleem is namelijk dat het veel tijd en moeite kost om de bestanden terug te halen en het virus te verwijderen. Daarbij is het ook nog eens maar zeer de vraag of de bestanden zijn terug te halen. Mocht u geen back­up gemaakt hebben, dan schuilt hier een groot risico in. Bedrijfsmatig, waarbij tijd geld kost, wordt er dus vaak voor gekozen om maar te betalen en geen verdere vertraging op te lopen en/of risico te lopen.

Verschillende sleutels van cryptolockers zijn gratis beschikbaar. De meeste van deze sleutels kunt u hier vinden: https://www.nomoreransom.org. Twee andere tools kunt u hier vinden: Petya cryptolocker en Keranger-ransomware.

pandaandantimalwarebytes

In de toekomst voorkomen

Of u heeft betaald of niet, het belangrijke is deze gevallen in de toekomst voorkomen door uw computer beveiliging op orde te krijgen. Lees u zelf goed in over computer beveiliging en deel uw kennis, het begint met de basis beveilig en het regelmatig backuppen van uw bestanden. Hieronder een lijst om uw kennis te vergroten:

  1. Artikel: in 10 stappen veilig
  2. Panda Free Antivirus gebruiken
  3. Malwarebytes Anti-Malware gebruiken
  4. Internet vrijheid toolbox
  5. De digitale zelfverdedigingsgids: bescherm jezelf op het web

De hackers betalen

Kiest u ervoor om voor de ontsleuteling van uw gegevens te betalen, dan is het belangrijk om uzelf in te lezen in bitcoin. U wilt ook bij een betrouwbare partij bitcoins kopen. De stappen zijn in het kort:

  1. Inlezen over bitcoin;
  2. Een bitcoin wallet aanmaken;
  3. Bitcoins kopen bij een betrouwbare partij;
  4. De bitcoins versturen vanuit uw wallet naar de hackers.
Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin