Cryptocurrency-vriendelijke regelgeving in Wit-Rusland zou buitenlandse kapitaal en ICO’s kunnen aantrekken

Eind 2017 ondertekende de Wit-Russische president Alexander Lukashenko een ‘Digital Economy Development Ordinance’, gericht op de ontwikkeling van de IT-sector in het land en het aantrekken van blockchain-technologiebedrijven, kapitaal en talent van over de hele wereld.

“Belarus becomes the first state in the world which opens up broad opportunities for the use of the blockchain technology,” zei Lukashenko. “We have all opportunities to become a regional center of competence in this field.”

Volgens het Belarus News Agency geeft de nieuwe verordening “een serieuze concurrentievoorsprong” aan het land bij het creëren van een 21e-eeuwse digitale economie. Het biedt vriendelijke voorwaarden en vereenvoudigde regels voor binnenlandse bedrijven van het Hi-Tech Park (HTP), een cluster voor innovatieve IT. Wit-Rusland promoot de HTP als een speciale economische zone met een speciaal fiscaal en juridisch regime.

Wit-Rusland wil met name uitgebreide regelgeving voor bedrijven aanbieden op basis van blockchain-technologie, evenals cryptocurrencies legaliseren, Initial Coin Offerings (ICO’s) en slimme contracten op nationaal niveau. De verordening digitale ontwikkeling van de economie zal naar verwachting in maart 2018 in werking treden, drie maanden na de publicatie ervan.

“Nu kunnen de mensen in Wit-Rusland ICO’s noemen en promoten, cryptocurrencies aanmaken en verkopen, cryptocurrency-uitwisselingen tot stand brengen en andere operaties met digitaal geld doen”, aldus RT. Buitenlandse bedrijven zullen kunnen profiteren van de vereenvoudigde en toelatende regels van het land door een lokaal bedrijf te registreren. Het is vermeldenswaard dat veel transacties met crypto-tokens niet worden belast en van btw zijn vrijgesteld tot 2023.

Volgens Reuters is het besluit bedoeld om cryptocurrency-ondernemingen aan te trekken die willen ontsnappen aan cryptocurrency en ICO-regelgeving, die in de rest van de wereld steeds restrictiever worden. “Het decreet is een doorbraak voor Wit-Rusland,” vertelde Anton Myakishev, hoofd van het Microsoft-kantoor in Wit-Rusland, aan Reuters. “Het geeft de industrie de mogelijkheid om een ​​sprong voorwaarts te maken in haar ontwikkeling en biedt buitenlands kapitaal de mogelijkheid om naar Belarus te komen en in comfortabele omstandigheden te werken.”

“Ik ben er vast van overtuigd dat het effect enorm zal zijn,” merkte Mikhail Myasnikovich, voorzitter van de Nationale Assemblee van de Raad van de Republiek Belarus, op in een nationaal televisie-interview en voegde eraan toe dat Wit-Rusland het eerste land ter wereld is geworden dat uitgebreide bedrijfsregels voor op blockchain gebaseerde cryptocurrencies, slimme contracten en ICO’s.

“Voor zover ik weet, zijn we pioniers op dit gebied”, zei Myasnikovich. “Geen enkel land heeft ooit met zoveel zekerheid gezegd dat het klaar is om te werken aan het opzetten van een analoog van een internationaal financieel of valutacentrum. Het decreet beschrijft elk proces in detail, namelijk registratie, omzet en belastingen. ”

“Ons land maakt een legale omgeving mogelijk voor het gebruik van de blockchain”, zei IT-zakenman Viktor Prokopenya. “Deze technologie is te vergelijken met internetontwikkeling in de jaren negentig. Het web heeft veel professionele velden getransformeerd. Dat geldt ook voor de blockchain. “Prokopenya voegde eraan toe dat de nieuwe verordening niet zo ver gaat als het herkennen van cryptocurrencies als betaalmiddel in Wit-Rusland, maar erkent cryptocurrency-mining als een legitieme bedrijfsactiviteit.

Volgens een opiniestuk dat is gepubliceerd in The Washington Post, getiteld “Waarom zou autoritair Wit-Rusland cryptocurrencies liberaliseren?”, Zou de tolerante cryptocurrency-regelgeving in Wit-Rusland Rusland kunnen dwingen hetzelfde te doen. De Russische vice-minister van Financiën Alexei Moiseev erkende dat zware cryptocurrency-regulering in Rusland de uitstroom van ICO’s uit Rusland naar het buurland zou kunnen bevorderen.

Het lijkt zelfs aannemelijk dat als zelfs enkele landen crypto-vriendelijke regels introduceren die bedrijven in staat stellen om dingen te doen die ze thuis niet zouden kunnen doen, de meest innovatieve bedrijven ter wereld naar die landen zouden verhuizen. Dit zou andere landen kunnen dwingen zelf crypto-vriendelijke regels aan te nemen, waardoor een krachtig domino-effect ontstaat.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin