Crypto salaris legaal in Costa Rica

Werknemers in Costa Rica kunnen nu legaal een deel van hun salaris in cryptocurrency ontvangen. Sommige bepalingen in de nationale wetgeving staan ondernemingen toe hun werknemers niet alleen met fiat maar ook met goederen te betalen. Sommige juristen in het Midden-Amerikaanse land denken nu dat cryptocurrency in deze categorie zou kunnen vallen. Bovendien kunnen volgens de Costa Ricaanse wetten algemeen aanvaarde activa worden gebruikt als betaalmiddel, zolang het wettelijk minimumloon in geld wordt betaald.

Rolando Perlaza, advocaat bij Nassar Abogados, zegt: “dit is een trend die zich in het land zou kunnen ontwikkelen. Dit type betalingen vervangt nu echter nog op geen enkele manier traditionele of liquide contanten. Het wordt een stimulans voor de werknemers, die kunnen beslissen of ze deze valuta accepteren als betaling voor hun diensten”. De heer Perlaza is geïnterviewd door het Costa Ricaanse nieuws en werkt bij het meest vooraanstaand advocatenkantoor in Midden-Amerika. Hij benadrukte ook dat werknemers in ieder geval worden beschermd door artikel 166 van de arbeidswetgeving van het land. De Centrale Bank van Costa Rica heeft in oktober vorig jaar een richtlijn uitgevaardigd waarin werd vastgesteld dat cryptocurrencies buiten het huidige nationale bank systeem vallen. Daarnaast waarschuwde de centrale bank dat degenen die cryptocurrencies gebruiken de daaraan verbonden financiële risico’s moeten dragen.

Ondanks de waarschuwingen van de centrale bank is de crypto sector de laatste jaren gestaag aan het groeien met een toenemend aantal handelaren en andere bedrijven. Veel hotels en bedrijven uit onder andere de toerismesector accepteren cryptocurrency als een legitieme betalingsmethode. Costa Rica heeft ook een aantal bitcoin geldautomaten staan in de hoofdstad San José. Dankzij goedkope en duurzame energie is het land ook gunstig voor cryptocurrency mining. Daniel Yépez is een lokale cryptocurrency ondernemer en zegt dat bij elk cryptocurrency project hernieuwbare energie een essentieel onderdeel moet zijn. Daarnaast zegt hij: “cryptocurrencies zijn hier en we omarmen de veranderingen”.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin