Chipgigant AMD: gebrek aan omzet

Advanced Micro Devices (AMD) is een bedrijf uit Sunnyvale, Californië in de Verenigde Staten. Zij zijn bekend van haar aanbod microprocessoren en videokaarten die gebruikt worden in pc’s.  Deze toonaangevende computer chip fabrikant heeft aangegeven dat ze nog nooit zo’n hoge winstgevendheid hebben behaald als nu.

Maar het technologiebedrijf heeft zijn aandeelhouders echter ook op dinsdag (29 januari) geïnformeerd dat het in het eerste kwartaal van 2019 aanzienlijk lagere inkomsten verwacht. Deze worden gedeeltelijk toegeschreven aan de dalende verkoop van grafische kaarten voor miners van cryptocurrency.

Het afgelopen kwartaal heeft AMD ongeveer 1,42 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd en verdiende het 6,48 miljard dollar tijdens het financiële jaar 2018. In 2017 bedroeg de gerapporteerde omzet van AMD ongeveer  5,25 miljard dollar. Met name de Q4 2018 omzet was ongeveer 20 miljoen dollar minder dan wat het bedrijf had verwacht.

Tweede opeenvolgende jaar van substantiële omzetgroei

Over de omzet en de marktwaarde van AMD zegt Dr. Lisa Su ,de president en CEO van het bedrijf, het volgende:

“In 2018 behaalden we voor het tweede jaar verschillende van onze doelen zoals de omzetgroei, meer marktaandeel, een hogere brutomarge en verbeterde winstgevendheid op basis van onze hoogwaardige producten.”

Geen blockchain gerelateerde inkomsten

Het rapport geeft ook aan dat AMD van Q1 2019 ongeveer 1,25 miljard dollar aan totale inkomsten verwacht. Dit zou een daling betekenen van ongeveer 12 procent vergeleken met Q4 van 2018. En ongeveer 24 procent minder als gekeken wordt op jaarbasis.  

AMD’s rapport onthulde ook dat het bedrijf bijna geen inkomsten meer genereert uit de crypto sector:

De afname van de inkomsten zal vooral veroorzaakt worden door de verzadigde markt voor grafische kaarten en de seizoensinvloeden. Ook zijn de huidige voorraden nog hoog bij de klanten en kunnen er geen blockchain gerelateerde GPU inkomsten verwacht worden. Naast deze afname zullen er ook minder geheugenmodules verkocht worden.

Tijdens Q1 2018 verdiende AMD 10 procent van zijn omzet uit GPU verkopen aan miners van cryptocurrency. Zoals voorspeld was de omzet van AMD uit de crypto sector “verwaarloosbaar” voor de rest van het financiële jaar 2018.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin