Chinese man krijgt 3,5 jaar gevangenisstraf voor het stelen van stroom om Bitcoin te minen

Een man in China is veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf omdat hij stroom heeft gestolen van een treinstation om hiermee Bitcoins te minen. Dit meldt de krant The Paper op 8 oktober.

Volgens documenten van een Chinese rechtbank die vandaag zijn vrijgegeven werd de veroordeling op 13 september uitgesproken. De zaak is aangespannen door Datong Railway Transport in de noordelijke provincie Shanxi in China. Naast de gevangenisstraf moet de man met de naam Xu Xinghua ook een boete van 100.000 yuan (ongeveer $ 14.500) gaan betalen. Xinghua zou in november en december 2017 elektriciteit hebben gestolen van een van de Kouquan Railway treinstations om zijn 50 Bitcoin miners van stroom te voorzien. In het document staat dat vijf van de miners in deze periode zijn beschadigd.

Xinghua zou met succes 3.2 Bitcoin gemined hebben ter waarde van 120.000 yuan (ongeveer $ 17.400).  De elektriciteitsrekening liep daarbij op tot 104.000 yuan ($ 15.000). The Paper meldt dat Xinghua naast de gevangenisstraf en een boete ook de elektriciteitskosten moet betalen. Daarnaast zijn ook zijn miners in beslag genomen.

Een vergelijkbare veroordeling is al eerder voorgekomen in China. In juni werd een man in de Chinese provincie Anhui gearresteerd omdat hij elektriciteit had gesloten om zijn mining activiteit te financieren. Van de verdachte werd gezegd dat hij 150 megawatt (MW) aan elektriciteit had gestolen om tweehonderd computers van stroom te voorzien. Hierbij was het vooral Bitcoin en Ethereum die hij had gemined en dagelijks was er een rekening van meer dan 6000 yuan aan stroom ($ 930).

Er is in het land veel sprake van crypto mining vanwege de overvloed aan goedkope energie en goede hardware. De Chinese overheid heeft geprobeerd om deze industrie te stoppen maar recent zijn er rapporten naar buiten gekomen dat ze gaan stoppen met het proberen deze industrie te vernietigen. In het verleden hebben de lokale autoriteiten alle beschikbare middelen gebruikt om miners onder druk te zetten hun activiteiten te staken. Zo werd er gebruik gemaakt van maatregelen in verband met elektriciteitsprijs, landgebruik, belasting en milieubescherming om het ze zo moeilijk mogelijk te maken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin