Centrale bank van Spanje waarschuwt burgers tegen crypto

De centrale bank van Spanje heeft de burgers van het Zuid Europese land gewaarschuwd voor de risico’s die er zijn met betrekking tot cryptocurrencies. In een officiële blogpost op 10 februari werd de visie van de Spaanse bank duidelijk gemaakt. De blogpost laat het juridische status in Spanje zien en ook de rest van de Europese Unie werd uiteengezet. Crypto exchanges en andere bedrijven in de sector staan dus niet onder toezicht ​​en niet zijn geautoriseerd door de centrale bank. Crypto platformen hebben ook niet de bescherming van het nationale depositogarantiesysteem zoals het Spaanse depositogarantiefonds.

Centrale Bank

De instelling waarschuwt dat in gevallen waarin crypto wordt gebruikt voor de aankoop van goederen en diensten, het een “onmogelijke opdracht” zou zijn voor een consument om zijn rechten te claimen mocht er iets misgaan met de betaling of het gekochte product. Geen enkele staat heeft cryptocurrency de status van wettig betaalmiddel gegeven. En de voorzitter van de Spaanse centrale bank heeft meerdere keren over crypto aangegeven dat: het kan geen geld vervangen of een betaalmiddel zijn. Hij zegt ook dat de term ‘cryptocurrency’ te dubbelzinnig is, en stelt voor dat deze wordt vervangen door de term virtuele valuta of crypto activa.

De Spaanse centrale bank gaat verder met de definitie van crypto in de EU. De bank citeert een Richtlijn uit 2015 die crypto beschouwt als een digitaal goed van waarde zonder dat dit uitgegeven is door centrale banken of overheden, en die niet de status van wettig betaalmiddel heeft. De richtlijn vermeldt wel dat crypto niettemin kan worden uitgewisseld en verhandeld tussen natuurlijke personen of rechtspersonen. Ze geven toe aan de opmerkelijke recente groei van de crypto sector, de blog onderstreept wel de vermeende hoge volatiliteit, cyber beveiligingsrisico’s en zwakke consumentenrechten in de cryptocurrency wereld.

Politieke partij van Spanje

De regerende partij van Spanje, Partido Popular (PP), is bezig om een ​​wetsvoorstel in te dienen over crypto en blockchain regulering. De stap is bedoeld om beleggers enige zekerheid te bieden en de partij overweegt belastingverlagingen in te voeren om binnenlandse blockchain innovatie aan te moedigen. De markttoezichthouders van het land blijven echter een voorzichtige houding aannemen, waarbij de National Securities Market Commission vorige maand 23 ongeautoriseerde forex en crypto gerelateerde bedrijven een waarschuwing heeft gegeven.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin