Centrale bank van Spanje: Cryptocurrencies kunnen het huidige monetaire beleid verder verbeteren

In een document dat onlangs op de website van de Spaanse centrale bank werd gepubliceerd geven ze aan dat cryptocurrencies grote voordelen kunnen hebben voor het huidige monetaire beleid. Wel op voorwaarde dat deze cryptocurrency worden uitgegeven door de centrale banken. Het document is geschreven door Galo Nuño, lid van de Dirección General de Economía y Estadística van Banco de Espanã.  

Er werd door Nuño gekeken naar de mogelijke gevolgen van de invoering van een dergelijk monetair instrument. Het document richt zich specifiek op de potentiële gevolgen en implicatie van cryptocurrency voor het beheer van bankreserves, monetair beleid en algemene financiële stabiliteit.

Nuño benadrukt dat digitale valuta een beter mechanisme biedt voor het beheer van de algemene geldhoeveelheid dan het huidige papieren geld. Het beheren van de hoeveelheid geld in omloop in de reële economie is makkelijker met cryptocurrency. Centrale banken drukken nu extra geld om het aanbod te vergroten, maar implementeren slechts zelden beleid dat erop gericht is om het te verminderen. Maar met op blockchain gebaseerde mechanismen zou dit makkelijker moeten zijn. Nuño merkt op dat er dan een scala aan mogelijkheden zijn, met name voor degenen die de algemene rentetarieven beheren.

Naarmate meer en meer centrale banken bezig zijn met de opkomst van  cryptocurrency, zien anderen juist de ironie dat banken lovend zijn over op blockchain gebaseerde valuta. Bitcoin is gemaakt door mensen die zeer kritisch zijn over het huidige monetaire beleid van centrale banken en wat door velen gezien wordt als een niet democratisch bestuursmodel.

Het genesisblok van Bitcoin bevat enkele metagegevens die verwijzen naar een kop op de voorpagina van het Britse dagblad The Times van 3 januari 2009, met de kop “Chancellor op de rand van het tweede reddingsplan voor banken”. Dit eerste bitcoin blok laat eigenlijk zien hoe kritisch te bedenker van bitcoin was op de huidige centrale banken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin