FOD Financiën: Geen BTW op bitcoin-transacties.

FOD Financien logo

FOD Financiën

FOD Financiën heeft voorlopig beslist dat er geen BTW betaald moet worden op Bitcoin transacties. Dit was af te leiden door een email die werd verstuurd aan het Belgische wisselkantoor ‘Belgacoin’ nadat het wisselkantoor de vraag stelde of het nodig was om BTW te betalen op de Bitcoin transacties. Dit blijkt momenteel dus niet het geval te zijn.

Eenvoudig gesteld beschouwd men Bitcoins niet als een geldig betaalmiddel en hoeft er daarom geen BTW op betaald te worden. Dit is onder meer ook het geval voor gouden munten en zilveren munten. Daarmee valt Bitcoin dus onder artikel 44 van het BTW-wetboek.

Let op: De beslissing is tijdelijk en niet definitief. De FOD Financiën kan dus in de toekomst nog terugkeren op deze beslissing. Indien het standpunt zou veranderen, dan zou er geen retroactieve BTW verschuldigd zijn op de gedane transacties.

Volgens Chantal Pahaut, adviseur bij FOD Financiën, is het mogelijk dat deze beslissing nog zal wijzigen omwille van het standpunt op Europees vlak. Zoals je weet maakt Europa de grote beslissingen en dient België deze te volgen.

In de toekomst wordt gevreesd of dit standpunt ook effectief zal gevolgd worden door het Europese Hof van Justitie, maar het kan makkelijk twee jaar duren alvorens we daar een definitief antwoord op krijgen.

Actua: Bitcoin transacties vrijgesteld van BTW (22/10/2015)


Het nieuws kwam toch vrij verrassend, op een tijdstip waarin Europese landen meer diepgaander in de kwestie duiken. Zo schreven we onder meer al over de vraag die door Zweedse overheidsinstanties werden gesteld aan het Europees Hof van Justitie om te beslissen of wisselkantoren BTW moeten betalen over de diensten die ze verlenen. Het artikel in kwestie kan je hier raadplegen.

Het is ook het eerste officiële standpunt die België inneemt over bitcoins en de beslissing is toch enigszins contradictoir met standpunten die in andere Europese landen werden ingenomen. Zo volgt België wel het standpunt van het Verenigd Koninkrijk, maar landen zoals Polen en Estland hebben beslist om BTW over de transacties te heffen volgens het hoogste tarief (namelijk 23% en 20%).

Bijgevoegd kan je ook de brief – in het Frans – terugvinden:

belgacoin bitcoin VAT decision

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin