Blockstream satelliet heeft nu wereldwijde dekking

Blockstream heeft hun satellietservice uitgebreid naar Azië en omstreken. Dat hebben ze voor elkaar gekregen door een extra module te bevestigen. En dat is niet het enige goede nieuws van dit jaar. Tijdens het najaar van 2018 heeft het bedrijf het Liquid Network gelanceerd, de Blockstream.info block explorer, de Simplicity blockchain programmeertaal en de Esplora broncode voor Liquid.

Kerstcadeau

Adam Back, Greg Maxwell, Pieter Wuille, Matt Corallo, Samson Mow en de andere van Blockstream hadden gemakkelijk de rest van het jaar vrij kunnen nemen. Maar slechts een week voor Kerstmis besloten ze om de grootste aankondiging tot nu toe te doen. Namelijk het uitbreiden van de satelliet om zo de Aziatische en Pacifische regio’s van dekking te kunnen voorzien.

De implicaties voor Bitcoin van dit project zijn enorm, de satellieten gaan een van de grote zwakheden tegen. Overigens is de satelliet ook een full node.

Terug naar die zwakheid,  daarmee wordt gedoeld op internetcensuur en uitschakeling door de overheid. Internettoegang kan namelijk worden gefilterd, geblokkeerd en beperkt door interventies van politici. Maar nu kan iedereen gebruik maken van Satoshi Nakamoto’s project zonder censuur, door de inspanningen van Blockstream.

Het betekent ook dat in delen van de wereld waar wel goedkope stroom is maar geen goed internet Bitcoin gemined kan worden. En voor Blockstream is dit een geweldige kans om zichzelf te vestigen als het belangrijkste bedrijf wat mee ontwikkeld op Bitcoin. Zo krijgen ze bekendheid om ook de gepatenteerde diensten en oplossingen te kunnen promoten. Het is een win-winsituatie die misschien wel een van de beste kerstgeschenken is die bitcoiners kunnen krijgen.

De satellieten van Blockstream

Er kan geen decentraal geld zijn als de communicatie op elk moment kan worden gecensureerd. Daarom is Blockstream begonnen met het lanceren van geosynchrone satellieten die rond de aarde cirkelen op een hoogte van bijna 36 duizend km. Deze satelliet communiceert voortdurend met basisstations op de grond, en iedereen met een kleine antenne en een USB ontvanger is in staat om de volledige Bitcoin blockchain te downloaden. Dit kan zelfs zonder internetverbinding.  En dat betekent ook dat transacties kunnen worden gemaakt zonder zorgen over censuur door de overheid.

Bovendien is internetcensuur volgens het Freedom House’s 2019 “Freedom on the Net” wereldwijd toegenomen. Zelfs enkele van de meest democratische en vrije landen ter wereld hebben beperkingen voor toegang en bepaalde inhouds controles. In landen met een strenge controle is Bitcoin echt een belangrijke valuta zoals landen met een hoge inflatie zoals Venezuela. Het afsluiten van het internet zou het miljoenen mensen van hun economische vrijheid beroven. Ter vergelijking het Zuid-Amerikaanse land staat volgens het Freedom House rapport net boven Rusland wat betreft internetvrijheid. Dit is precies waarom de Blockstream satellieten zo belangrijk zijn voor het Bitcoin project.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin