Drie dingen om te weten over blockchain confirmations

Ongeveer elke tien minuten wordt een nieuw block gemaakt en toegevoegd aan de blockchain door het mining proces. Dit block verifieert en registreert nieuwe transacties. De transacties worden hiermee ‘bevestigd’ door het Bitcoin-netwerk.

Als Sean bijvoorbeeld één bitcoin naar John verzendt, blijft deze transactie ‘onbevestigd’ totdat het volgende block is gemaakt. Zodra dat block is aangemaakt en de nieuwe transactie is geverifieerd en in dat block is opgenomen, heeft de transactie één bevestiging (confirmation). Ongeveer elke tien minuten daarna wordt een nieuw block aangemaakt en de transactie wordt opnieuw bevestigd door het Bitcoin-netwerk. Hoewel sommige services direct zijn of slechts één bevestiging vereisen, zullen veel Bitcoin-bedrijven meer dan één bevestiging nodig hebben, omdat elke bevestiging de kans dat een betaling wordt teruggedraaid sterk vermindert. Het is gebruikelijk dat zes bevestigingen zijn vereist, die ongeveer een uur in beslag nemen.

Bitcoin confirmations controleren

Zodra je een transactie verricht, zou jouw wallet een optie moeten geven om de transactie in een block explorer te bekijken of je de transactie-ID geven.

Een transactie-ID ziet er ongeveer zo uit: 7a43510802e113b7059851ef0a8a5c3625db37541861dd982f56253b2d5c4ff9

Als JE het aantal bevestigingen voor een transactie wilt controleren, plak je de ID in een block explorer zoals blockchain.info:

Druk op enter en dan zie je meer details over je transactie:

Wat is de gemiddelde Bitcoin-bevestigingstijd?

Er is een kans van meer dan 60% dat jouw transactie binnen 10 minuten wordt bevestigd als je een voldoende hoge vergoeding betaalt:

Is jouw Bitcoin-transactie al uren onbevestigd?

Als jouw transactie urenlang onbevestigd is, wacht dan gewoon af. Als er meer dan 72 uur verstrijken en je transactie nog steeds niet is bevestigd, kun je de transactie opnieuw proberen  te verzenden. We raden je aan de Electrum wallet te gebruiken, omdat je hiermee de vergoeding voor transacties kunt verhogen als deze vastloopt,

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin