Bittorrent oprichter komt met een “groenere” cryptocurrecy

De uitvinder van Bittorrent heeft nu zijn aandacht gericht op blockchaintechnologie en het bouwen van een groenere Bitcoin genaamd Chia. Bram Cohen heeft Bittorrent in 2004 uitgebracht, maar begin 2017 stapte hij weg van het bedrijf dat hij had gebouwd om zich te concentreren op blockchain-technologie. Een zeer technisch document met co-auteur van Cohen verscheen in september 2017 met de titel ‘Beyond Hellman’s Time-Memory Trade-Offs with Applications to Proofs of Space’, dat ‘Proofs of Space’ behandelde als een blockchain-consensusmethode. In november 2017 werd Chia aan de wereld aangekondigd.

Het ingenieurswerk is begonnen aan het herleefde Proof of Space (PoSpace) -protocol dat gebruik maakt van lege ruimte op je hardrive en het toevoegen van een ander consensusalgoritme, Proof of Time (PoT), om zowel problemen met een zuiver PoSpace-protocol te omzeilen als de energie -gebruikende, hitte producerende Proof of Work (PoW) uitgevoerd door Bitcoin.

VISA zegt dat ze 150 miljoen transacties per dag verwerken, terwijl Bitcoin slechts ongeveer 300.000 transacties verwerkt. Die Bitcoin-transacties brengen echter kosten met zich mee; naar schatting is het Bitcoin-energieverbruik momenteel ongeveer 30 terawatt-uur per jaar. Het gemiddelde huis in de VS verbruikt ongeveer 11 megawattuur per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 3 miljoen huishoudens aan elektriciteitsverbruik. Cohen is van plan om dat allemaal te veranderen door proof-of-work miners te vervangen door wat hij ‘farmers’ noemt.

Hoe het werkt

Het doel is om een betere bitcoin te maken, de centralisatieproblemen op te lossen, de impact op het milieu te verminderen en de instabiliteit te verwijderen die kan optreden wanneer miners een overmatige hoeveelheid invloed hebben op mining activiteiten.

Chia noemt het “landbouw” in plaats van “mijnbouw” omdat het milieuvriendelijker is en er geen enorm energieverbruik of verspilde warmte is. Dit model opent de “landbouwbewerking” voor iedereen die vrije schijfruimte heeft. In het PoSpace-systeem zullen “boeren” ongebruikte schijfruimte aan het netwerk toewijzen. De kansen om met succes een blok te delven, zullen evenredig zijn met de hoeveelheid toegewezen ruimte gedeeld door de totale capaciteit van het netwerk. Met een harde schijf van 4TB die tegenwoordig maar $ 100 kost, is het zelfs eenvoudig en niet duur om een speciale Chia-boerderij te bouwen.

Volgens de presentatie van Cohen over Chia hebben ze verschillende problemen met PoSpace opgelost, waaronder grinding attacks,, door PoT toe te voegen en afwisselend te schakelen. Citaat uit zijn presentatie over beide:

“Farmers all find the best proof of space they have and the three best proofs of space propagate through the whole network, and proofs-of-time servers start working on top of them. When a proof-of-time server finishes the proof of time for a proof of space, it publishes the whole thing as a fully validated block and publishes it to the network to be built on top of again. Each block starts with a proof of space and is finalized with a proof of time.”

Er is momenteel slechts een klein aantal PoT-servers actief, en als twee mensen dezelfde PoT op iets draaien, krijgen ze hetzelfde antwoord. Aangezien er geen directe stimulans is in het protocol voor het maken van tijdscontroles, en de enige manier om meer PoSpace-transacties te verwerken zou zijn om met PoSpace-boeren te coördineren, is het systeem minder vatbaar voor misbruik en centralisatie van macht.

PoSpace is ASIC-bestendig, met ruimte op de schijf zo goedkoop en overwegend nu; PoT kan echter zeker worden geoptimaliseerd in hardware met gespecialiseerde chips. In tegenstelling tot PoW heeft een PoT-chip echter veel potentieel gebruik buiten de cryptocurrency. Zelfs als PoT-servers schaars en gecentraliseerd blijven, zodat ze altijd het blok winnen, handelen ze als onderdeel van het hele ecosysteem en beheren ze het niet. Conceptueel gezien brengt dit veel democratie terug naar de generatie blockchain-blokken.

Chia heeft een geheime hoeveelheid geld opgehaald om aan de slag te gaan en is momenteel op zoek naar softwareontwikkelaars om de ontwikkeling van Chia te versnellen met de bedoeling om in 2018 te worden uitgebracht. Na de release is het doel voor Chia om uiteindelijk het Lightning Network te implementeren voor meer efficiënte transacties.

Bron.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin