Bitstamp wordt overgenomen door Europees investeringsbedrijf NXMH

Op maandag (29 oktober 2018) meldde het persbureau Reuters dat een investeringsmaatschappij Bitstamp had overgenomen. Het gaat om de in België gevestigde investeringsmaatschappij NXMH. Ze hebben nu een 80% belang in de grootste crypto exchange in de Europese Unie als gekeken wordt naar het handelsvolume.

Hoewel de CEO van de exchange, Nejc Kodrič, geen details gaf over de deal  zei hij dat dit “een contante deal” was. Volgens Fortune was “de aankoopprijs naar verluidt ongeveer $ 400 miljoen”. Het in Brussel gevestigde NXMH is een beleggingsonderneming met meer dan 2 miljard euro beheerd vermogen. Het is eigendom van het Zuid-Koreaanse conglomeraat NXC. Dit bedrijf investeert vaker in digitale technologieën en bezit ook de Koreaanse crypto exchange Korbit. Ze geven echter aan dat de twee exchanges onafhankelijk van elkaar blijven opereren.

Kodrič zei tegen Reuters:

“De verkoop was niet gepland. Er was geen actieve inspanning om een koper te werven. De levendige industrie vorig jaar leidde wel tot potentiële belangstelling van kopers om iets te doen in deze industrie. We zijn halverwege vorig jaar door kopers benaderd.”

De CEO van Bitstamp voegde eraan toe dat hoewel Bitstamp (medio 2017) vier geïnteresseerde potentiële kopers had. Toch besloten we om in te gaan op het bod van NXMH omdat we in Luxemburg konden blijven en we kunnen werken “zoals het is”. Kodrič behoudt 10% van de aandelen van Bitstamp en zal blijven werken als de CEO.

Kodrič zei tegen Fortune:

“We hebben ongeveer dezelfde mening als NXMH. Waarom zouden we iets veranderen als het perfect werkt?”

Het investeringsfonds Pantera Capital Management van Dan Morehead verkoopt ook zijn belang in Bitstamp aan NXMH. Ze hadden in 2014 een investering van $ 10 miljoen gedaan in het bedrijf Bitstamp. En Morehead is de voorzitter van de Board of Directors van Bitstamp. Bitstamp werd in augustus 2011 opgericht door Nejc Kodrič en Damijan Merlak. Merlak verkocht al eerder zijn volledige 30% belang in Bitstamp en is sinds 2015 niet meer actief geweest. Aanvankelijk was de exchange gebaseerd in een garage in Slovenië met slechts een server, een paar laptops en duizend euro startkapitaal. Het heeft momenteel meer dan drie miljoen gebruikers.

Kodrič vertelde Reuters ook dat de dalende crypto markt het bedrijf hebben getroffen, met een lager handelsvolume tussen de 60 en 70 procent. Maar hij wijst erop dat “Bitstamp winstgevend bleef in 2018 omdat de huidige cryptocurrency prijzen nog steeds veel hoger waren dan ze waren voor het grootste deel van vorig jaar.”

Hendrik Ghys is een van de Investment Managers bij NXMH en hij zei tegen Coindesk:

“Bitstamp is een van de oudste en meest gerespecteerde cryptocurrency exchanges. En we zien een positief groeipotentieel als de industrie zich zo blijft evolueren. We hebben Bitstamp overgenomen omdat we het als een strategische langetermijninvestering beschouwen.”

Delen:

Bas is het BitcoinBelgië team komen versterken in januari 2017. Hij is dol op schrijven en crypto. Dit doet hij het liefst vanaf een strand ergens in een land ver weg. Reizen is namelijk zijn andere passie. Gelukkig is de cryptomarkt 24/7 dus kan hij je op de hoogte houden van het laatste nieuws, ook al bevindt hij zich met regelmaat in een andere tijdzone!

Bezoek mijn Linkedin