BitMEX-onderzoek: Bitcoin hashrate is sinds begin november 2018 met 31% gedaald

Sinds begin november is de Bitcoin prijs met ongeveer 45% gedaald en is de hashing power van het bitcoin netwerk sterk afgenomen. Volgens schattingen zou dit neerkomen op ongeveer 1.3 miljoen Bitmain S9 miners die zijn uitgezet en dus niet meer bitcoin meer minen. Dit wijst op onzekerheid voor de miners veroorzaakt door de dalende prijzen van cryptocurrency.

De prijzen hebben tot nu toe geleid tot een afnemende difficulty rate van bitcoin.

Op 16 november werd de moeilijkheid met 7,4% verlaagt en op 3 december zelfs met 15.1% De aanpassing van 7,4% was de grootste sinds januari 2013. De aanpassing van 15,1% de grootste sinds oktober 2011.

Dagelijkse mining opbrengsten en kosten

Zoals de onderstaande grafiek laat zien is de omzet in de Bitcoin mining industrie gedaald van ongeveer $ 13 miljoen per dag tot maar $ 6 miljoen per dag. Vanwege een vertraging in het aanpassen van de difficulty rate zijn er in de  zes dagen voorafgaand aan 3 december 21,8% minder blokken gevonden dan de verwachte 144 blokken (elke tien minuten).

Ethereum

Afgelopen periode is de hashrate van Ethereum met slechts 20% gedaald. Dit komt neer op ongeveer 1,5 miljoen high-end grafische kaarten. De prijsdaling bij Ethereum is echter veel hoger geweest (54%). De brutowinstmarges voor Ethereum zijn dan ook nog sterker gedaald maar op dit moment is nog niet precies duidelijk waarom dit het geval is.

Mogelijke redenen zijn dat de Ethereum miners meer hobbyistisch en minder winstgevend ingesteld of dat zij vanuit een hogere brutowinstmargepositie zijn gestart.

Wat veroorzaakte de prijsdaling?

Er is veel gespeculeerd over de prijsdaling. Sommige zeggen dat de miners Bitcoin hebben verkocht om de dure hashwar van Bitcoin Cash te financieren. Bolzmann een cryptocurrency intelligence monitoring platform gaf aan dat er een paar dagen voor de split op 12 november er een ongebruikelijke hoeveelheid bitcoin werd verkocht door de miners.

Dit is een zeer moeilijke tijd voor de miners. Maar mogelijk is de situatie beter dan mensen verwachten. Als de miners hun apparatuur van bijvoorbeeld Bitmain tegen lagere prijzen gekocht hebben kunnen ze nog steeds in de + staan.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin