Bitmain heeft in het derde kwartaal 500 miljoen dollar verloren

Producent van mining hardware Bitmain heeft ongeveer $ 500 miljoen verlies geleden in het derde kwartaal van 2018. De reden hiervoor is de algemene bearish markt voor cryptocurrency.

Bitman beursgang

Het in Beijing gevestigde bedrijf heeft onlangs een update gegeven van zijn financiële resultaten aan de Hong Kong Stock Exchange (HKEx). Ze hebben namelijk een aanvraag van Bitmain voor een eerste openbare aanbieding (IPO) gekregen in september. De update toonde aan dat Bitmain in de eerste negen maanden van vorig jaar ongeveer $ 500 miljoen verdienende. Dit op een omzet van rond de $ 3 miljard volgens een bron die bekend is met de situatie. De update is overigens niet openbaar en is niet verdeeld per kwartaal.

Bitmain onthulde eerder echter dat het in de eerste helft van 2018 een winst van $ 1 miljard had behaald. Dit betekent dat er ongeveer $ 500 miljoen voor het derde kwartaal verloren is. Bitmain hoeft in dit stadium alleen de cijfers voor de eerste negen maanden van 2018 te verstrekken volgens de HKEx-regels. Deze regels zeggen dat een aanvrager gegevens moet tonen die relevant zijn voor de IPO.

Dit zijn de eerste duidelijke cijfers die we hebben gezien over het vermogen van het bedrijf dat na de aanzienlijke groei in 2017 het nu lastig heeft. Bitmain heeft namelijk aangeven dat het zwaardere tijden zijn. Ze hebben te maken gehad met ontslagen en kantoor sluitingen over de hele wereld. Zo is het Btc.com kantoor in Amsterdam bijvoorbeeld gesloten. Het bedrijf wat groot is geworden met miners, mining pools en wallets heeft nu te leiden onder de daling van van de cryptoprijzen.

Bitmain weigerde commentaar te geven op de cijfers. Ze zeggen dat de IPO aanvraag nog steeds loopt.

Cryptocurrency portfolio

De aan HKEx verschafte update geeft ook een inzicht in het cryptocurrency portfolio van het bedrijf. De waarde hiervan daalden van meer dan $ 800 miljoen op 30 juni tot minder dan $ 700 miljoen aan het einde van het derde kwartaal. Deze daling van meer dan $ 100 miljoen over drie maanden weerspiegelde de algehele daling van de marktprijzen in die periode.

De IPO-aanvraag van het bedrijf die ingediend werd eind september, gaf aan dat Bitmain voornamelijk bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin en dash heeft. Er is geen inzicht gegeven in hoeveel er van elke coin in bezit is.

Helaas is het voor Bitmain er niet beter op geworden want sinds 30 september daalden alle cryptos vermeld in die aanvraag met meer dan 50 procent, volgens CoinMarketCap.

We kunnen ervan uitgaan dat Bitmain veel Bitcoin Cash (BCH) in bezit heeft. In 2017 was een hard fork van het originele netwerk door middel van de ondersteuning van Bitmain. Deze coin daalde met meer dan 70 procent. De financiële update zal niet openbaar worden gemaakt, tenzij Bitmain uitgenodigd wordt voor een hoorzitting met de HKEx.

Het blijft een open vraag of ze een uitnodiging gaan krijgen want de HKEx aarzelt om aanvragen van fabrikanten van cryptocurrency mining apparatuur goed te keuren vanwege onzekerheden over de duurzaamheid van hun winsten.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin