BitID als vervanging voor ‘inloggen met Facebook of Twitter’.

Ongetwijfeld ken je wel een aantal sites waar je kan inloggen via je Twitter of Facebook account. Het is een eenvoudige manier waarop je op een bepaalde site een account kan maken en je hoeft geen gegevens meer in te geven zolang je maar ingelogd bent op Twitter of Facebook. Wat mogen we in de toekomst nog verwachten? Als het aan BitID afhangt, dan zou het binnenkort mogelijk zijn om ‘Connect with Bitcoin’ aan het rijtje toe te voegen.

connect with bitcoin

BitID

Velen zien Bitcoin als een financieel instrument, maar in realiteit is het veel meer dan dat: Het is ook een technologische vooruitgang waar we in de komende jaren nog veel over gaan horen. BitID is een gedecentraliseerd protocol waar autorisatie mogelijk is via Bitcoin Portemonnees. Het vormt een soort identificatiemiddel zoals Twitter of Facebook, die worden weergegeven met QR codes doorheen verschillende platformen. Concreet moet het mogelijk zijn om je identiteit te verifiëren aan de hand van je bitcoin adres en een mobiel toestel.

BitID demonstratie

Nog werk aan de winkel

Voorbeeld QR code

Voorbeeld QR code

BitID zoals het momenteel is, is slechts een eerste stap. Bitcoin is anoniem, maar niet volledig en toch traceerbaar. Het inloggen met BitID zou dus wel betekenen dat een bepaalde website waarop je wenst in te loggen, weet heeft van jouw bitcoin adres. Niettemin kan BitID wel ingezet worden als een gedecentraliseerde two-factor authentication net zoals je dat nu al kan doen met Google Authenticator. In plaats van een gebruikersnaam en wachtwoord, zal je een QR code met een bitcoinadres moeten hebben. Het is niet verplicht om effectief Bitcoins te kopen en te houden op dat adres.

Bedenk dus ook wel de voordelen:

  • Een QR code inscannen in plaats van een login en wachtwoord te gebruiken;
  • Geen associate met je Google, Twitter, Linkedin of Facebook profiel;
  • Harde beveiliging in combinatie met een offline toestel.

Extra maatregelen of innovaties zal wel nog nodig zijn om de veiligheid te garanderen: wat als je toestel of computer gehacked is? Hardware wallets bieden een mogelijke oplossing en zijn het waard om verder te ontwikkelen.

Bedenk ook dat er nog veel ruimte is voor technologische vooruitgang: wat als je je bitcoinadres kan gebruiken om betalende secties van een online krant te lezen? Log in op je krant met je BitID, lees artikelen en betaal voor bepaalde secties of artikelen met bitcoins via je bitcoinadres waarmee je bent ingelogd. Geen overbodig gedoe zoals verwezen worden naar een aparte Paypal pagina, maar klikken en onmiddellijk lezen? Ons inziens is dit zeker mogelijk.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin