Bitcoins in uw webshop accepteren

Bitcoins accepteren in uw webshop kan nuttig zijn voor twee zaken: het helpt mee aan het verwerven van de naamsbekendheid van bitcoins, maar ook open je mogelijks deuren voor een nieuwe groep van kopers. Maar is het handig? Hoe werkt het, wat zijn de risico’s en is het eenvoudig om dit op te zetten? We gingen op zoek naar meer info voor webwinkeleigenaren.

Uw direct voordeel

Bitcoin is in opmars, wellicht heb je het zelf al gemerkt, of heeft misschien een klant jou al de vraag gesteld om bitcoins te accepteren in uw winkel. In tegenstelling tot Paypal, bestaat er bij bitcoin niet het risico dat een betaling teruggeroepen wordt: een betaling is definitief.

Wie er vroeg bij is om Bitcoins te accepteren, kan rekenen op leuke publiciteit. Zo kan je op onze website terechtkomen als je ons dit meldt en eventueel een kleine introductie tot je winkel of je dienst kan meesturen, je kan ook een berichtje zetten op Reddit of andere media contacteren over je nieuwe betalingsmogelijkheid. Takeaway.com (opgericht in Nederland) was er heel snel bij om bitcoins te accepteren en kan rekenen op publiciteit in Amerika, Europa en ook daarbuiten. Het resultaat daarvan? Thuisbezorgd.nl (de Nederlandse site van de Takeaway.com keten) heeft in Nederland zo’n 100-tal bitcoin transacties per dag. Dit is amper op te merken in hun globale omzet, maar de evolutie gaat sneller vooruit dan wanneer creditcard en iDEAL betalingssystemen werden geïmplementeerd. Niet verwonderlijk dus dat de topman van de online keten (Jitse Groen) tevreden is over deze evolutie en het potentieel in bitcoins ziet.

Zijn er risico’s verbonden aan betalingen via bitcoins?

Bitcoin is heel volatiel. Wanneer je ‘s ochtends een verkoop realiseert kan het zijn dat de koers even een dipje kent, en dat je bitcoins opeens maar 90% meer waard zijn. Dit kan inderdaad een risico zijn, maar is het niet altijd: Er zijn namelijk diensten die hierop anticiperen. Wanneer iemand bij jou een aankoop verricht, dan krijg je onmiddellijk het geld in euro (of dollars) aan de huidige koers. Uw risico is dan nihil.

Bestellingen worden afgerekend tegen koers die geldig is op dat moment en dat reduceert het risico dus volledig. Door de tussenkomst van een dienst zal je wellicht wel een transactiekost moeten betalen, maar uiteindelijk heb je dat met andere systemen ook. Het risico ligt echter niet bij jou, maar het is bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen in je account, dat je 90% uitgekeerd wilt krijgen in euro’s en 10% in bitcoins.

Welke diensten bestaan er reeds (waar kan je terecht)?

De meeste initiatieven bestaan voornamelijk in Amerika, maar dat hoeft niet perse een beletsel te zijn. Onderstaande diensten zijn al zeer bekend:

Schrijf je voornamelijk artikelen op je website? Dan is Bitmonet misschien een leuke oplossing voor jou: Je kan de inhoud van je website voor een prijs beschikbaar stellen. Dit werkt ook via WordPress of Blogger en gebeurd in samenwerking met Bitpay.

Hoe kan ik het implementeren?

De eenvoudigste manier om bitcoins als betaalmiddel te accepteren is om uw Bitcoin-adres of de bijhorende QR-code op uw website, op uw facturen of naast je kassa te plaatsen. Op die manier kan je onmiddellijk bitcoins accepteren, zonder dat het enige moeite kost. Dit is dus mogelijk voor iedereen, ongeacht of je goederen verkoopt in een winkel, online verkoopt, of gewoon diensten levert.

Belangrijk om weten is wel dat jouw Bitcoin adres publiekelijk is, dus iedereen kan nagaan hoeveel betalingen aan jouw bedrijf zijn gedaan. Ook zal je zelf moeten instaan voor de het omwisselen in euro’s en dien je rekening te houden met de toestand van de markt. Prijsfluctuaties zijn met deze methode dus wel een reel risico, tenzij je lang genoeg kan wachten om het saldo te incasseren bij een gunstige koers.

Implementeren in de webinterface van uw webwinkel is afhankelijk van het systeem dat je gebruikt, zo hebben Shopify en 3dcart bijvoorbeeld al een integratie klaar staan, in samenwerking met BitPay. De instructies voor het accepteren van bitcoins met 3dcart staat overigens hier beschreven. Je hebt hiervoor een account nodig bij BitPay.
Andere systemen waarvoor modules beschikbaar zijn om Bitcoins te accepteren als betaalmiddel in uw webshop zijn: FoxyCart, Magento, OsCommerce, Zen Cart.

Okpay kan zelfs in meerdere bestaande webshop geïntegreerd worden zoals onder andere: 3dCart, Acorn, AlegroCart, aMember, AShop V, 1C-Bitrix, Comersus Cart, CubeCart, HikaShop, Magento, nopCommerce, OpenCart, osCommerce, PrestaShop, TomatoCart, Ubercart, ViArt Shop, VirtueMart, VP-ASP, WordPress – eShop, Simpla CMS. Bezoek hier de site van Okpay.

De mogelijkheden zijn eindeloos, zelfs als je zelf weinig kennis hebt over programmeren. Stel dat je in het bezit bent van een bedrijfswebsite maar louter facturen uitschrijft voor het leveren van diensten of consultancy dan kan je een link op je factuur toevoegen waarop uw klanten dan de nummer van uw verkoopfactuur kunnen ingeven en de betaling kunnen verrichten door het factuurbedrag in te geven. Dit kan zelfs makkelijk gebeuren via een toepassing van bijvoorbeeld Coinbase. Een service die wel al een tijdje bezig is en een Bitcoin betalingssysteem kan koppelen aan facturen is BIPS.

Heb je toch een goede programmeur in dienst? Dan kan deze misschien aan de slag met Bitcoin Wallets en de API’s die bepaalde sites gratis leveren. Een goede optie kan bijvoorbeeld Blockchain zijn en deze is bovendien zelfs gratis.
Richt deze startpagina en deze instructiehandleiding naar uw programmeur als startpunt voor het integreren van Bitcoins in uw webwinkel. Hij zal hier zeker nuttige informatie kunnen terugvinden.

Bezoekers laten weten dat je Bitcoins accepteert:

Bitcoin op uw webshopNatuurlijk dienen je bezoekers ook te weten dat ze met bitcoins kunnen betalen op jouw webshop. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van de afbeelding die je hier ziet staan. De afbeelding ‘bitcoin accepted here’ wordt dan tussen de overige betalingsmogelijkheden geplaatst.

Gerelateerd leesvoer:

  • Businessinsider over iemand die een Bitcoin-only webwinkel heeft.

Waarom dit artikel?

Technische richtlijnen weergeven zijn heel erg moeilijk omwille van de diversiteit van alle systemen op de markt. Met deze pagina trachten we je er vooral te informeren dat er heel veel mogelijkheden zijn als het aankomt op het accepteren van bitcoins. Een betaling met bitcoins is goedkoper dan Afterpay, stabieler dan iDEAL, sneller dan per creditcard en vooral voor buitenlandse klanten interessanter dan een overschrijving per bank. Wie ook al reeds Bitcoin heeft geïmplementeerd is Shoppagina.nl, waar je zelf je eigen webshop kan aanmaken.

Deze bedrijven accepteren al Bitcoins:

Kleine, grote en middelgrote bedrijven blijven niet achter. Deze bedrijven gingen u reeds voor en accepteren bitcoins als betaalmiddel:

Heb je zelf Bitcoin als betaalmiddel toegevoegd voor jouw zaak? Laat het ons weten in een reactie of via ons contactformulier!

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin