Bitcoins minen: praktisch voorbeeld

Via de inleiding kon je reeds te weten komen hoe het proces te werk gaat. In dit artikel gaan we een praktisch voorbeeld geven hoe je kan beginnen met minen met je computer via een pool. In 2017 heeft het geen nut om met het delven (minen) van bitcoins te beginnen, wij raden je aan om gewoon bitcoins te kopen.

Elke Bitcoin enthousiasteling wil dit wel eens gedaan hebben, al was het maar louter voor de fun. Wij zijn dan ook niet anders en hebben dit proces vastgelegd in een stappenplan.

Stap 1: Voorbereiding

In eerste instantie heb je een bitcoin wallet nodig. Dit is nodig om je beloningen op te laten storten.

Om te minen met je grafische kaart (GPU minen), dan is dat perfect mogelijk als je computer +/- 3 jaar oud is. Als je computer voorzien is van een ATI/AMD kaart dan is het ook nodig om AMD-APP-SDK te installeren. Je kan ze op deze website terugvinden en het dient om sneller data te processen.

Vervolgens moet je de nodige software kiezen. De software die zeker handig is en een eenvoudige interface heeft is GUIMiner.

Stap 2: Een Pool zoeken

Slush’s Pool lijkt ons een ideale pool te zijn om mee te starten. Je kan navigeren naar hun website om er een account aan te maken (hier is de rechtstreekse link: https://mining.bitcoin.cz/accounts/register/ ). Je ontvangt een mailtje met de vraag om je registratie te activeren. Wanneer dat gedaan is kan je inloggen op de website slush’s pool.

Het eerste wat je moet doen is een ‘worker’ aanmaken. Vanuit je ene login kan je meerdere werkers aansluiten, bijvoorbeeld werker 1 dat dient als identificatie voor je computer 1, werker 2 dat dient als identificatie voor computer 2, enz …

Werker toevoegen

Werker toevoegen

Werkers overzicht

Werkers overzicht

Vul ook alvast je Bitcoin adres in op dezelfde pagina van ‘mijn account’ zodat je zonder problemen je beloningen kan ontvangen.

Stap 3: Software installeren

Guiminer uitpakken

Guiminer uitpakken

We gaan er van uit dat je zonet GUIminer hebt gedownload. Het is een .exe bestand, maar het vraagt alleen om zich uit te pakken op een bepaalde locatie. Dit kan je bureaublad zijn, of bijvoorbeeld als een aparte map op je C-schijf.

Guiminer openen

Guiminer openen

Ga vervolgens naar de locatie en open het bestand Guiminer. Er kunnen zich twee zaken voordoen:
1. Je systeem is niet optimaal om Bitcoins te minen, je kan het programma niet openen en ontvangt hiervan een melding.
2. Er opent zich een venster waar je enkele zaken kan invullen.

Werk de gegevens bij zoals in de bijgevoegde afbeelding: Selecteer slush’s pool, vul je gebruikersnaam (dit is de naam van de werker) in met het bijhorende wachtwoord.

Guiminer settings

Guiminer settings

Optioneel kan je nog enkele Flags toevoegen. De details hiervan kan je best eens bekijken op bitcointalk.org om je instellingen te optimaliseren. “ –v –w 128 “ is in principe wel oké voor de meeste ATI/AMD kaarten.

Wanneer je op ‘start mining’ klikt, dan zal je rechts onderaan kunnen zien hoeveel hashrates je behaalt.

Guiminer hashrate

Guiminer hashrate

Stap 4: Verdiensten bijhouden.

pool verdiensten

Pool verdiensten

Op de site van Slush’s pool kan je netjes je verdiensten terugvinden. De uitbetaling gebeurd wel pas vanaf een minimum van 0.01 bitcoins en dit kan wel even duren.

Resources en handige links.

Bitcoin wiki: Pools vergelijken
GUI Miner forum
Mining hardware vergelijking
Uitgebreide gids: zelf een Mining rig in elkaar steken.
Slush’s pool
Bitcoin mining pools statistieken

Nogmaals: het is niet winstgevend om nu nog met je computer bitcoins te minen. Je kan eventueel wel alternatieve munten proberen minen (handleiding) en deze omzetten naar bitcoins. Voor de meeste mensen is het gewoon fun om te doen en leuk om te weten hoe het werkt.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin