Bitcoins minen: inleiding

Op onze site kon je reeds lezen dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan. Eenvoudig gezegd worden ze gemaakt door ‘wiskundige formules’ op te lossen met computers. De rekenkracht die hiervoor nodig is, is enorm. Nog lang niet alle bitcoins zijn gedolven, waardoor de valuta zeker nog een tijd lang groeimarge heeft. In 2017 heeft het geen nut om met het delven (minen) van bitcoins te beginnen, wij raden je aan om gewoon bitcoins te kopen.

Bitcoins minen: inleiding

bitcoins mining sign

Bitcoins minen

In theorie kan iedereen beginnen met delven van bitcoins en op die manier bijdragen aan de gemeenschap, maar met een loutere laptop of desktop computer zal je de dag van vandaag niet ver komen. Het minen van bitcoins vereist toch een extreem grote investering in nieuwe hardware die hiervoor speciaal wordt ontwikkeld.

Waarom bespreken we dit hier dan op de site? Om twee redenen: De ‘kleine man’ kan hieruit inspiratie halen om alternatieve coins te minen. Het proces is ongeveer hetzelfde. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet hoe het proces in elkaar zit, wil je het systeem van de bitcoin technologie echt goed begrijpen: je wilt toch immers weten vanwaar dit digitale muntjes vandaan komen?

Bitcoins worden vaak vergeleken met goud en worden dan ook het digitale goud genoemd. Niet zo gek als je weet dat goud ook wordt gedolven. Bitcoins zijn niet onbeperkt, er zullen slechts 21 miljoen bitcoins gedolven kunnen worden. Over het tijdstip dat alle bitcoins gedolven kunnen worden bestaat wel eens discussie. Volgens de laatste berekeningen zijn in het jaar 2140 alle bitcoins gedolven. We dienen ook nog rekening te houden met andere factoren: zoals de moeilijkheidsgraad die steeds stijgt, de winstgevendheid maar ook het menselijke aspect: de laatste bitcoins delven wordt een moeilijke berekening, wie zal diegene zijn die zo lang wil doorzetten?

De statistieken van de voorbije 24 uur kan je terugvinden op deze pagina.

Bitcoins mining: de essentie

Essentieel om te starten met het minen, is dat je weet hoe alles in elkaar zit. Bitcoins ontstaan uit speciale datablokken. Deze noemt men blocks. Zulk een datablok bevat een deel van de transacties van het bitcoin netwerk, een referentie naar het vorige block en een deel van de wiskundige puzzel dat wordt opgelost tijdens het proces.
Deze puzzel, de wiskundige formule waarover in de inleiding reeds werd gesproken, kan men oplossen door te delven. Diegene die de oplossing aanreikt wordt beloond met bitcoins.

Delven (of minen) kan met een grafische kaart, FPGA of Asic. Het is praktisch onmogelijk geworden om nog zelf te minen, net omdat het zo moeilijk is geworden. Als oplossing heeft men hiervoor speciale ‘rigs’ ontwikkeld of je kan meehelpen in zogenaamde ‘pools’ die bestaan uit een netwerk van computers die samen werken aan het uitdokteren van de puzzel.

Telkens wanneer iemand de oplossing van de wiskundige formule aanreikt, ontvangt deze een beloning in bitcoins. Vroeger was dit 50 BTC, maar dit is ondertussen gezakt naar 12,5 BTC. Elke 210.000 blocks doen de beloning halveren. Wanneer je weet dat er maximaal 6.929.999 blocks kunnen bestaan, dan komt men ook tot de rekensom dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan.

(Vak)termen en hardware evolutie

De rekenkracht is een belangrijk element. Deze wordt uitgedrukt in Mhash/S (Megahash per seconde). Eenvoudig gezegd zijn dit het aantal berekeningen waarmee een datablok verwerkt wordt. Een videokaart kan wel tot 350 Mhash/s opleveren, toch is dit peanuts in vergelijking met wat er werkelijk nodig is om winstgevend te zijn, want je moet uiteraard ook nog de stroomkosten en de kosten van je computerinstallatie bijtellen.

Mining rigs werden ontwikkeld om meer bitcoins te kunnen minen. Dit is een installatie van een computer met meerdere videokaarten. Zulke mining rigs was stap twee in de evolutie van het bitcoin minen (na het delven met een eenvoudige computer op basis van de processor en/of de grafische kaart).
CPU = het minen van bitcoins met de processor.
GPU = het minen van bitcoins met de grafische kaart.

Een derde stap in de evolutie zijn de zogenaamde ASIC’s, specifiek gemaakt om bitcoins te delven. ASIC’s hebben een zuinig stroomverbruik en halen hoge snelheden Mhash/s. Het nadeel is wel dat deze enkel kunnen gebruikt worden voor het delven van bitcoins en dus niet een alternatieve digitale munten zoals de litecoin.

ASIC’s lijken ook snel voorbij te gaan aan het grote publiek. Het is moeilijk om in te schatten of je uiteindelijk al dan niet rendement haalt of niet. Cloud mining lijkt een logische stap in de evolutie: grote datacenters die zich specialiseren in het minen en ‘hashsnelheid’ verhuren aan gebruikers. Lees hier meer over cloud mining.

Wie wil gaan minen, kan controleren of het rendabel genoeg is om dit te doen. Hiervoor bestaan verschillende calculators die je kan gebruiken.

Bitcoins minen: via een pool

bitcoin mining poolOmdat alleen minen niet rendabel meer is, wordt er wel nog heel vaak via pools gewerkt. Met pools wordt een groep gebruikers verzameld die samen de rekenkracht voorzien – elk vanaf hun eigen computerinstallatie – om zo samen sneller tot een beloning te komen. De beloning wordt dan verdeelt tussen iedereen die daartoe heeft bijgedragen. Er zijn diverse manieren waarop een beloning verdeelt wordt, dit is afhankelijk van pool tot pool.

Bitcoins minen: software

Om bitcoins te kunnen minen heb je vooreerst een bitcoin wallet nodig waarop de bitcoins gestort kunnen worden. Belangrijk is ook dat je de nodige software installeert. De software is nodig om in verbinding te staan met de pool, en om te kunnen minen.

GUIMiner is een zeer bekende miner en heeft een aantrekkelijke interface om mee te beginnen. Je kan deze hier downloaden. Dit is natuurlijk niet de enige miner die beschikbaar is. Je kan een overzicht terugvinden op de Bitcoin WIKI.

Als je bovenstaande tekst volledig hebt uitgelezen: proficiat, want minen is soms moeilijk om uit te leggen of te begrijpen. In een apart artikel zullen we minen via meer een praktische benadering uitleggen: aan de hand van een stappenplan kan je daar leren hoe je kan gaan minen in een pool.

Afsluiter: Filmpje ‘Wat is Minen?’

Resources en nuttige links:

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin