Sinds de introductie van bitcoin is de digitale munt enorm in waarde gestegen. Bitcoin is een decentrale valuta, ook wel een cryptocurrency genoemd. Op deze pagina leggen wij u in heldere taal uit hoe en waar u bitcoin kunt kopen, en wat bitcoin is. Start vandaag nog in de wereld van cryptocurrency!
Hoe werkt het kopen van bitcoin?
Bitcoin kopen is erg eenvoudig. Voordat u bitcoin koopt dient u een bitcoin portemonnee aan te maken. In crypto-termen wordt dat ook wel een bitcoin wallet genoemd.
Met behulp van een bitcoin wallet kunt u eenvoudig uw bitcoin verzenden, ontvangen en beheren. Het aanmaken van een wallet is zo gebeurd, en direct hierna kunt u aan de slag met het kopen van bitcoin. Weten hoe u een bitcoin wallet aanmaakt?
Lees meer over bitcoin walletsDe volgende stap is het registreren bij een bitcoin broker of exchange. Dat is een partij waarbij u bitcoin kunt kopen. Wij hebben zelf goede ervaringen met het Nederlandstalige BTC Direct. Betaal eenvoudig met Bancontact (voorheen Mister Cash), en u ontvangt uw bitcoins binnen tien minuten. U hoeft niet direct een hele bitcoin te kopen, u kunt al beginnen vanaf 30 euro!
Na het registreren kunt u het ontvangstadres uit uw bitcoin wallet gebruiken om bitcoin te kopen bij BTC Direct. Vul in hoeveel bitcoin u wilt kopen, en plak het ontvangstadres op het orderformulier. Zo makkelijk is het! Verderop in het artikel vindt u een uitgebreider stappenplan.
Waar kan ik bitcoin kopen?
Er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt bij de aanschaf van bitcoin. Hieronder vindt u een overzicht.
BTC Direct
Eenvoudig bitcoin kopen bij een betrouwbare broker? Dat kan bij BTC Direct. Betaal snel en eenvoudig met Bancontact en ontvang uw bitcoin direct.
BLOX
Bitcoin kopen met uw smartphone zonder enige technische voorkennis? Dat doet u in een handomdraai met de nieuwe trade-app BLOX. Cryptocurrency’s kopen is nog nooit zo makkelijk geweest!
Stap 1: Registreer voor een account
U hebt een account nodig om bij BTC Direct bitcoin te kopen. Heeft u nog geen account? Maak er eentje aan door op de knop registreren te drukken. Die vindt u rechtsboven op de homepage. Een account aanmaken bij BTC Direct is zo gebeurd, u kunt vandaag nog aan de slag!
Net als alle bitcoin brokers vraagt ook BTC Direct om uw legitimatiebewijs. Zij streven ernaar om het aan- en verkopen van cryptocurrencies zo eenvoudig mogelijk te maken, niet om anoniem handelen mogelijk te maken. Het kan bijvoorbeeld voor criminelen aantrekkelijk zijn om met gehackte bankrekeningen bitcoins te kopen.
Daarnaast is de kans groot dat er in de nabije toekomst Europese wet- en regelgeving komt om dit soort praktijken te voorkomen. Om te zorgen dat dit voor klanten soepel verloopt hanteert BTC Direct nu al een helder KYC-beleid (know-your-customerbeleid).
Uw gegevens worden bij veilig opgeslagen op een offline encrypted harde schijf. Deze is dus alleen beschikbaar voor geselecteerde medewerkers van BTC Direct en worden ook niet gedeeld met derde partijen.
Stap 2: Maak een bitcoin wallet aan
Naast een account bij BTC Direct heeft u ook een wallet nodig. Letterlijk vertaald betekent wallet portemonnee. En meer dan dat is het ook niet. Vanuit uw wallet beheert, verstuurt en ontvangt u bitcoin. Er zijn verschillende soorten wallets maar wij raden voor beginners een simpele wallet aan. BRD.com is een makkelijk in gebruik vanaf uw smartphone.
Bekijk deze instructiefilm:
U vindt de wallet in uw appstore. Deze portemonnee is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
U hebt een account en een wallet bij BTC Direct. Tijd om bitcoin te kopen!
- Op de homepage van BTC Direct selecteert u ‘bitcoin’ in de calculator. Vul het aantal bitcoin dat u wilt aankopen of het aantal euro’s dat u wilt besteden in. Klik daarna op de groene button met ‘bitcoins kopen’. U krijgt nu een overzicht van de order te zien.
- Vul in het overzicht uw bitcoinadres in. Dit adres vindt u door het tabblad ‘ontvangen’ in uw BRD-wallet te selecteren. Kopieer dit adres altijd, typ deze nooit zelf over.
- Kies daarna uw gewenste betaalmethode. Let wel op: u kan alleen betalen met uw eigen rekening.
- Controleer of u het juiste adres hebt ingevoerd, lees de algemene voorwaarden en vink akkoord aan.
- Nadat u de betaling hebt afgerond verschijnt er een scherm met ‘verifieer transactie’. Dit is de laatste kans om uw bitcoinadres nog een keer te controleren. Check dit adres dus goed. Als u nu nog een fout ontdekt moet u contact met ons opnemen voor u op ‘verstuur coins’ drukt.
Voordelen om bij bitcoin broker BTC Direct te kopen zijn:
➥ Account binnen tien minuten;
➥ Gemakkelijk betalen met het Belgische Bancontact (voorheen Mister Cash);
➥ Nederlandstalige klantenservice;
➥ Bitcoin binnen tien minuten in uw wallet.
Wat is bitcoin?
Bitcoin is digitaal geld, ontworpen als valuta voor het internet. Bitcoin is in het leven geroepen als reactie op het stijgende wantrouwen richting de traditionele financiële wereld. De timing voor het publiceren van het plan van bitcoin is dan ook helemaal niet willekeurig.
In 2008 had de wereld namelijk te maken met een grootschalige financiële crisis. Het vertrouwen in banken daalde naar een dieptepunt, en de vraag naar een nieuw soort betaalmiddel was groot. Bitcoin als decentraal digitaal betaalmiddel kan een antwoord zijn op deze vraag.
Bitcoin kunt u het beste zien als een digitale vorm van cash geld. U kunt direct van persoon tot persoon waarde uitwisselen, zonder dat daar een derde partij bij betrokken is. Dit principe noemen we ook wel peer-to-peer.
Bitcoin bestaat alleen in digitale variant, het is geld wat puur op het internet bestaat. Voor sommigen is het concept bitcoin dan ook moeilijk te bevatten. Aan de andere kant wordt er met euro en dollar ook steeds minder in cash betaald. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld een betaalpas om te betalen. Hierdoor vinden ook steeds meer euro- en dollartransacties steeds meer op het internet plaats.
Bitcoin maakt gebruik van een decentraal betaalsysteem, de blockchain genaamd. Dit is een verzamelnaam voor verschillende technieken, waarvan sommigen de oorsprong al kennen in de jaren ‘80 en ‘90. U kunt de blockchain zien als een soort gezamenlijke boekhouding, waarbij elke verandering door verschillende deelnemers op het netwerk wordt gecontroleerd.
Een actieve deelnemer op het bitcoin netwerk heet ook wel een node. Een node controleert of u voldoende bitcoin heeft om te verzenden, en kijkt of u de bitcoin niet dubbel spendeert (double spending). Een bitcoin transactie wordt vervolgens gebundeld en in transactieblokken verwerkt door miners. Dit zijn deelnemers op het netwerk die computerkracht inzetten om transacties te verwerken.
Op die manier is bitcoin volledig afhankelijk van de draagkracht van het collectief, in plaats van een kleine schare grote banken. Bitcoin kan hiermee met recht een digitaal en decentraal betaalmiddel genoemd worden.
Wat bepaalt de waarde van bitcoin?
Net zoals alle andere valuta heeft bitcoin altijd een waarde. Deze waarde komt onder andere tot stand door vraag en aanbod. Is er veel vraag naar bitcoin? Dan stijgt ook de prijs. En daalt de vraag, dan daalt logischerwijs ook de prijs.
Bitcoin is niet onderhevig aan inflatie, gezien de hoeveelheid aan een maximum van 21 miljoen eenheden is gebonden. Het bitcoin protocol schrijft voor dat er op een voorspelbaar tempo bitcoin op de markt komt.
Over de jaren heen is de koers van bitcoin gemiddeld gezien alleen maar aan het stijgen. Toch is het handelen van bitcoin geheel op eigen risico. Sterke stijgingen en dalingen zijn op de cryptocurrencymarkt niet ongewoon. Aan de andere kant is het investeren in bitcoin wellicht een van de meest interessante investeringen die u kunt doen. Begin vandaag nog met bitcoin!
Bitcoins veilig opslaan
Er zijn verschillende type wallets, ofwel bitcoinportemonnee’s. Het eerste type is een online wallet, deze opent u via uw webbrowser of mobiele telefoon.
Een software wallet is het tweede type, deze downloadt u op uw computer of telefoon. Het laatste type is het veiligst, namelijk de hardware wallet. Hiermee slaat u cryptocurrency op, op een offline device. Veilig voor online inbraken en hackers. Lees hieronder verschillende artikelen hierover:
➥ Computer beveiliging
➥ Bitcoins veilig bewaren: Trezor inleiding
➥ Bitcoins veilig bewaren: Trezor werkwijze
➥ Direct een Trezor kopen!
➥ Direct een Ledger kopen!
Wanneer ontvang ik mijn bitcoins?
Uw transactie wordt direct verwerkt. Uw bitcoins staan daarom meestal binnen tien minuten in uw wallet. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Buiten kantooruren kan het iets langer duren. Dit komt omdat het rekeningnummer eenmalig moet worden geverifieerd.
Daarnaast kan het bij drukte op de blockchain soms wat langer duren voordat de bitcoin in uw wallet verschijnen. Dit heeft echter niets te maken met de verwerking van uw order door BTC Direct, die gebeurt vrijwel altijd direct.
Het mooie aan bitcoin, én blockchain is dat alle transacties transparant zijn. U kunt uw transactie zelf volgen met uw transactienummer op www.blockchain.com/explorer.
Sorry, the comment form is closed at this time.