Bitcoins en veiligheid

Bitcoins en de beveiliging ervan kunnen hevige discussies uitlokken. Het Bitcoin systeem is zeker veilig, maar het is vooral de bewaring van je bitcoins die meer aandacht vergt. Online wallets zijn erorm gemakkelijk, maar ze hebben ook hun risico’s. Bitcoins in een wallet op je computer bewaren is de meest veilige optie, maar ook hier zijn er risico’s aan verbonden: wat als je pc het begeeft en je hebt geen backups?

Bitcoin systeem en veiligheid

bitcoin beveiliging

Bitcoins beveiligen

Op deze website beschreven we reeds de werking van Bitcoins. Dit artikel is belangrijk. Als je het nog niet gelezen hebt, dan kan je dit hier doen. Aan de hand van het artikel leer je begrijpen hoe Bitcoins tot stand komen en hoe alles werkt. Als je begrijpt hoe het werkt, dan is het ook makkelijker om in te zien hoe de veiligheid van Bitcoins in elkaar zit. Samengevat:

  • Bitcoin is open source: aanpassingen aan de software worden gecontroleerd nog voor ze gelanceerd worden voor het grote publiek. Zo kunnen cryptografiespecialisten en andere beveiligingsexperts al op voorhand eventuele beveiligingsrisico’s opvangen.
  • Bitcoin maakt gebruik van digitale handtekeningen, een soort wachtwoord. De digitale handtekening werkt door twee verschillende sleutels te gebruiken: een persoonlijke, private sleutel en een tweede aparte sleutel die dan publiekelijk te zien is en die nodig is om je betalingen te kunnen ontvangen.
  • Alle transacties die ooit zijn gedaan, worden opgeslagen in het netwerk. Ze maken deel uit van de blockchain. Op die manier kunnen dubbele transacties (‘double spending’) en ook illegale transacties opgespoord worden.
  • Bitcoin werkt volgens de regels van peer-to-peer en is gedecentraliseerd: Het werkt niet via 1 computer, maar door vele computers (nodes) die zijn aangesloten op het netwerk. Het zijn ook die computers die de transacties controleren en verifiëren. Om in het Bitcoin systeem te hacken en om bijvoorbeeld valse transacties uit te voeren, zou je minimaal 51% van alle rekenkracht van de computers in het netwerk moeten bezitten: praktisch onmogelijk.

Bitcoin kan dus perfect werken, doordat veel computers zijn aangesloten op het netwerk: Ze controleren elke uitgave en zien er op toe dat er geen ‘valse’ bitcoins kunnen circuleren. Als iemand 1 computer hackt, of als een computer uitvalt dan nemen de andere computers in het netwerk het werk simpelweg over.

Uw bitcoins beschermen

Het probleem ligt meestal in de bewaring van je Bitcoins. Als je bitcoins aankoopt via een exchange, zou je eventueel de bitcoins daar kunnen laten staan, maar ook dit kan onveilig zijn: wat als de exchange gehacked wordt of beslist om er direct mee te stoppen? Je bitcoins zijn dan onbereikbaar en misschien onherroepelijk verloren. Zo dramatisch hoeft het natuurlijk niet te zijn, maar het is een factor waarmee je rekening moet houden. Ook de online wallets houden dit risico in. Wil je uitsluitend gebruik maken van online wallets, dan is onze boodschap: Spreid je bitcoins.

De meest secure manier om je bitcoins te bewaren is op je eigen harde schijf. Dan heb je alle controle en als er iets foutgaat, dan kan je je berusten op backups. Als je bitcoins op je computer opslaat, dan dien je met twee factoren rekening te houden:

  • Er is bescherming nodig tegen het falen van de computer.
  • Er is bescherming nodig tegen diefstal.

Hoe meer bitcoins je hebt, hoe belangrijker het zal worden om meer aandacht te besteden aan de beveiliging ervan. Op het internet zijn diverse installatiehandleidingen te vinden die je leren om een wallet te beveiligen. We overlopen enkele mogelijkheden:

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin