Bitcoin is uitgevonden in 2008 met de publicatie van de white paper: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, geschreven onder de alias van Satoshi Nakamoto. De bedenker verliet het project en heeft zijn identiteit nooit prijsgegeven. Nakamoto wist meerdere concepten en technologieën te combineren en creëerde een volledig gedecentraliseerd elektronisch geldsysteem. De belangrijkste vernieuwing was het gebruik van een gedistribueerd berekeningssysteem (het ‘Proof-of-Work’-algoritme) waarmee Nakamoto het zogenaamde double-spending probleem oploste.

Om bitcoin te begrijpen is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen het bitcoinnetwerk, met de achterliggende blockchain-technologie, en de bitcoin als digitale munteenheid. Bitcoin is een ingewikkelde nieuwe technologie: om het helemaal te begrijpen zul je het een tijd moeten bestuderen. In deze uiteenzetting beginnen we met het uitleggen van de bitcoin als digitale valuta en werken we toe naar een uitleg over het bitcoinnetwerk.

Wat is bitcoin

Bitcoin is een digitale munt, ook wel cryptovaluta of cryptocurrency genoemd, die speciaal is ontworpen als geld voor het internet. Transacties in bitcoins worden gecontroleerd en geregistreerd via een proces dat mining genoemd wordt. Dit proces creëert ook weer nieuwe bitcoins, waardoor inflatie optreedt zonder tussenkomst van een bank of gecentraliseerde instelling. Bitcoins worden verhandeld voor traditionele valuta zoals de euro op speciale handelsbeurzen, of kunnen worden gebruikt voor waarde overdracht of betalingen te verrichten. De bitcoin is te vergelijken is met de euro of de dollar maar verschilt op een paar belangrijke vlakken. In tegenstelling tot traditionele valuta zijn bitcoins namelijk volledig digitaal, er zijn dus geen fysieke munten.

Een veelgemaakte fout is de gedachte dat bitcoins worden opgeslagen in zogenaamde wallet. In feite bevat de wallet alleen sleutels van de adressen waar de bitcoins opstaan. De “munten” worden opgeslagen in de bitcoin blockchain. Gebruikers versturen de munten van het ene adres naar een ander adres en versturen zo waarde naar elkaar. Om eigendom van een adres aan te tonen, en dus het saldi te mogen veranderen, dient een gebruiker de juiste sleutel te laten zien zodat iedereen weet dat hij of zij de eigenaar is van een bepaald adres. Een bitcoin wallet is daarom meer te vergelijken met een sleutelhanger waar de keys opgeslagen worden van bepaalde adressen.

Het bitcoinnetwerk

De Bitcoin-technologie stelt een netwerk van computers in staat om via het internet een gezamenlijke boekhouding bij te houden. Deze boekhouding is niet besloten of in het bezit van één partij, maar staat in een openbaar, digitaal grootboek dat volledig is gedistribueerd over het netwerk. Dit grootboek staat bekend als de Bitcoin-blockchain.

In de blockchain staan alle transacties met bijbehorende data, tijden en ook de eigenaren hiervan, inclusief saldi. Iedere node in het netwerk bezit een volledige kopie van de blockchain. Op basis van ingewikkelde wiskundige principes worden de transacties geverifieerd door de zogenoemde miners, die de blockchain onderhouden. De wiskundige principes zorgen er ook voor dat nodes consensus bereiken over de staat van het grootboek en iedere transactie daarin. Wordt er geknoeid met een transactie dan ontstaat er geen consensus en weigert het netwerk de transactie op te nemen in de blockchain. Iedere transactie is dus openbaar en vele duizenden nodes zijn het er over eens dat de transactie onbetwist heeft plaatsgevonden op datum X en tijdstip Y. Het is alsof er een notaris bij iedere transactie meekijkt. Zo beschikt iedereen over één gedeelde bron van waarheid, een shared single source of truth, en is de kans op fraude minimaal.

Beginnen met bitcoin

De meest makkelijke manier om met bitcoin te beginnen is het aanmaken van een zogenaamde bitcoin wallet, ofwel de digitale sleutelbos waar we het eerder in deze tekst over hadden. Je hebt namelijk een wallet nodig om bitcoins te ontvangen. Je kunt ook makkelijk bitcoins kopen met Bancontact, dat is hoogstwaarschijnlijk de tweede stap. Bitcoin is een ongelofelijke interessante technologie, het kost echter tijd om de technologie te begrijpen, lees je daarom goed in en raadpleeg verschillende bronnen. Het is ook erg leuk om de bitcoin koers in de gaten te houden.

Widget Image
Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.