Bitcoin wallet met Windows XP

De afgelopen 12 jaar heeft Microsoft ondersteuning voor Windows XP aangeboden, echter kwam daar op 8 april 2014 een einde aan. Dit betekent dat Windows XP niet langer beveiligingsupdates zal krijgen en het niet meer veilig is om te gebruiken. Een bitcoin wallet op een Windows XP besturingssysteem raden wij u dan ook af. Heeft u een GSM zoals de iPhone of een Android toestel dan kunt u het beste kiezen voor een mobiele bitcoin wallet.

Verschillende bedrijven en huishoudens hebben echter nog wel Windows XP computers in gebruik, vaak is het installeren van een nieuwere Windows versie geen optie omdat de computers daar te verouderd voor zijn. De meeste bedrijven en huishoudens kiezen voor het aanschaffen van nieuwe computers met of Windows 7 of 10. Dit betekent echter niet dat de oude XP computers niet meer te gebruiken zijn.

Op de oude Windows XP computers kan namelijk ook gekozen worden voor een gratis alternatief en veilig besturingssysteem genaamd Linux. Linux is beschikbaar in verschillende varianten genaamd distributies, er zijn tientallen distributies waaruit gekozen kan worden met allen hun eigen voor- en nadelen. In onze ogen is Lubuntu Linux een goed alternatief voor Windows XP, het is een erg licht, veilig en snel besturingssysteem en komt voorgeïnstalleerd met de webbrowser Firefox en het kantoorsoftwarepakket LibreOffice.

Een screenshot van Lubuntu Linux.

Een screenshot van Lubuntu Linux.

Linux distributies worden door grotere organisaties als NASA en IBM al jaren gebruikt en gewaardeerd door de stabiliteit en veiligheid. Omdat Linux een kleiner marktaandeel heeft zijn er nauwelijks virussen waar Linux vatbaar voor is, dit maakt bijvoorbeeld Lubuntu uitstekend geschikt voor belangrijke zaken zoals het beheren van een bitcoin wallet of uw bankzaken.

Software

Niet alle software die beschikbaar is op Microsoft Windows is beschikbaar op Linux distributies, echter zijn er erg genoeg alternatieven beschikbaar. Google Chrome, Mozilla Firefox, OpenOffice en LibreOffice zijn overigens wel gewoon beschikbaar en gratis te downloaden. Bitcoin wallet software zoals Copay, Multibit en Armory zijn ook te downloaden voor Lubuntu.

Backup en installeren

Verschillende websites hebben uitstekende handleidingen geschreven over hoe Lubuntu Linux kan geïnstalleerd worden op oude computers. Maak voor de zekerheid een backup van de bestanden die u wilt bewaren. Lubuntu kan Windows XP compleet vervangen en dus verwijderen van uw computer er kan echter ook gekozen voor een zogenaamde dualboot, hierbij blijft Windows XP geïnstalleerd en kan de gebruiker bij het opstarten van de computer kiezen tussen Windows XP en Lubuntu Linux.

Testen van Lubuntu

De meeste Linux distributies kunnen worden getest zonder het besturingssysteem te installeren op de harde schijf. Met een zogenaamde Live-cd of Live-usb kan Lubuntu rusting uitgeprobeerd worden zonder gevolgen, let wel op dat er in de live-modus geen instellingen en documenten worden opgeslagen. Door de live modus te gebruiken kan er gekeken worden of de hardware goed reageert op Lubuntu belangrijk bij bijvoorbeeld laptops is of de wifi-kaart ondersteunt is in Lubuntu.

Een full bitcoin node draaien op Lubuntu

Onze Nederlandse collega’s van bitcoinspot.nl hebben een uitstekend artikel geschreven over hoe u Lubuntu kunt gebruiken om een full bitcoin node te draaien en het Bitcoin-netwerk te ondersteunen. U kunt dit artikel hier lezen, de handleiding is voor gevorderde computer gebruikers.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin