Een wallet aanmaken met Electrum

Electrum is zeer gebruiksvriendelijk en ook ideaal om een veilige wallet aan te maken op uw computer. In tegenstelling tot de officiële Bitcoin-cliënt (Bitcoin-qt) zal deze niet de hele blockchain downloaden, zodat u onmiddellijk met het programma kan werken. Leer samen met ons mee hoe u een bitcoin wallet opzet met Electrum via deze handleiding:

Download Electrum

Electrum kunt u downloaden van de officiële website. Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

Als Windows gebruiker heeft u de keuze tussen:

  • Standalone Executable: uitpakken en klaar.
  • Windows Installer: U moet het programma eerst installeren. We raden dit het meeste aan omdat er ook snelkoppelingen geplaatst zullen worden. Meest simpele optie.
  • Portable version: om het te installeren op een flash drive (USB) of de applicatie te starten vanaf Dropbox. Uit veiligheidsoverwegingen raden we dit niet aan.

We opteren voor de ‘Windows Installer’ en installeren Electrum op de computer.

Starten en configureren van Electrum.

De eerste keer dat u het programma opent, zal er gevraagd worden of u een backup wilt terugzetten of een nieuwe wallet wilt aanmaken. We zullen hier een nieuwe Wallet aanmaken, het importeren van een bestaande bitcoin wallet kan gerust later ook gebeuren.
electrum startup

Het volgende scherm zal u vragen met welke server u wilt verbinden. Kies random uit en ga verder. Het maakt op zich niet uit welke u kiest. Dit is nodig om een verbinding te kunnen maken met de blockchain die bijgehouden wordt op aparte server. Op die manier hoeft u deze zelf niet te downloaden en kan u iemand anders dit vervelende werk laten doen.

Dan zal u een nieuw venster zien verschijnen: het zal u een ‘wallet seed’ (ook wel recovery seed) laten zien. Dit venster is heel belangrijk en ziet er als volgt uit:
electrum seed

Deze seed is belangrijk. Als uw computer ooit stuk gaat of u wilt het programma op een aparte computer installeren, dan kunt u hiervoor de 12 woorden gebruiken. Wij raden u aan om de 12 woorden op papier op te schrijven en deze veilig in een map of kluis te bewaren.

Het komt er dus op neer:
– Dat u deze wallet seed nooit wilt verliezen;
– Dat u deze wallet seed aan niemand wil laten zien: top secret dus!

Als u doorgaat, zal u gevraagd worden om de seed in te typen als bewijs dat u deze goed heeft opgeslagen. Gaat het toch fout (tikfoutje) dan kan u Electrum afsluiten, opnieuw opstarten en het opnieuw proberen.

Tot slot zal u gevraagd worden om een wachtwoord op te geven. Zorg voor een goed wachtwoord dat u kan onthouden. Een wachtwoord zal er ook voor zorgen dat als iemand toegang krijgt tot uw portemonnee, dat hij of zij de bitcoins niet naar een ander adres kan sturen zonder dat wachtwoord.
Electrum zal u bitcoins bewaren dus het kiezen van een goed wachtwoord is belangrijk.

Electrum gebruiken

Wanneer de installatie en configuratie achter de rug is, kom u terecht op het hoofdscherm van Electrum:
electrum hoofdscherm

Natuurlijk start u met een saldo van 0 Bitcoins. U kan uw saldo altijd raadplegen linksonder het scherm. De andere tabs hebben volgende functies:

  • Verzenden: van hieruit kan u bitcoins verzenden naar een andere wallet;
  • Ontvangen: in deze tab zit u de lijst met adressen die voor u werden aangemaakt. Hierop kan u uw bitcoins laten toekomen.
  • Contacten: een lijst met opgeslagen contacten.
  • Console: wordt gebruikt voor het ingeven van commando’s, maar hebben we op zich niet nodig

Electrum weetjes

Misschien twijfelt u over de veiligheid van Electrum, omdat het gebruik maakt van servers om het programma klein te houden. De verbinding die u maakt met de servers, zal nooit private informatie of private seeds doorgeven of iets vreemds doen met uw transacties. U kunt om die reden Electrum ook gerust offline gebruiken, bijvoorbeeld om een wallet te herstellen.

Soms gebeurd het wel eens dat uw saldo niet wordt geüpdatet. Dat kan al eens gebeuren en in principe moet u u nergens zorgen om maken. In dat geval zijn er twee zaken die je kan doen.

  • Verander van Electrum server. Rechtsonder van het scherm kan u een groen bolletje zien. Klik er op om het server venster te openen. Daar kan u een actieve server kiezen. Wacht eventjes en normaal zou uw saldo geupdate moeten worden.
  • Als bovenstaande om een of andere reden niet zou werken, dan kan u nog een klein beetje bitcoins transfereren naar een andere portemonnee in Electrum. Wanneer de transactie voltooid is zal het systeem zich verversen en zal uw saldo updaten.

De private sleutel: elk bitcoin adres heeft een private sleutel (ook wel private key). Waarom u deze niet kan terugvinden? Dit komt doordat Electrum werkt met seeds. Elke private sleutel kan daarom aan de hand van deze seeds opgevraagd worden.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin