Om bitcoins te ontvangen of te versturen heb je een zogenaamde bitcoin wallet nodig. In een bitcoin wallet bevinden zich meerdere bitcoin adressen. Een bitcoin adres kun je vergelijken met een zichtrekening van de bank, maar in een bitcoin wallet kun je zoveel adressen aanmaken als je wilt. Het is belangrijk dat je computer veilig en up-to-date is, we hebben hiervoor een apart artikel geschreven.

Bitcoin wallet

Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets met hun eigen voor- en nadelen. Onze voorkeur gaat uit naar twee verschillende categorieën wallets: hardware- en software wallets.

Een bitcoin wallet is te vergelijken met een PayPal account of een bankieren app. Het verschil is dat je bij een bitcoin wallet zelf verantwoordelijk bent. Om een bitcoin adres te krijgen is het dus noodzakelijk om een bitcoin wallet te downloaden of een veilige hardware wallet te kopen.

Hardware wallets

Wie niet wilt dat zijn of haar bitcoins zo maar gesloten worden kiest voor een hardware wallet. Ze zijn gebruiksvriendelijk en hebben veel weg van een Belfius kaartlezer of Digipass. Hardware wallets zijn erg veilig en relatief goedkoop. Een hardware wallet is een absolute must als je van plan bent om meer dan € 250 te besteden aan cryptocurrencies.

Trezor

De eerste hardware wallet ter wereld kwam uit Tsjechië en is ontwikkeld door het bedrijf SatoshiLabs. De Trezor is een klein en fijn apparaatje en ideaal als hardware wallet voor onderweg. Met een web-interface voelt de Trezor aan als een soort online bank account. De Trezor ondersteunt ook meerdere cryptocurrencies. Je kunt de Trezor hier bestellen.

KeepKey

De KeepKey is een erg makkelijk te gebruiken hardware wallet uit de Verenigde Staten. Met een groot scherm en makkelijke bediening is het naar onze mening de fijnste hardware wallet van dit moment. Naast bitcoin, biedt KeepKey ook ondersteuning voor andere cryptocurrencies, zoals litecoin en ethereum. Je kunt de KeepKey hier bestellen.

Ledger Nano S

De Nano S is ontwikkeld door het Franse bedrijf Ledger. De Nano S is veruit de populairste wallet van dit moment omdat Ledger een eigen geavanceerde interface biedt. Voor het beheren van bitcoins, ethers en litecoins is dit apparaatje dan ook uitermate geschikt. De Ledger Nano S is hier te bestellen.

Software wallets

Een software wallet is een programma of app op de computer of GSM. In de meeste gevallen is de software gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. De Exodus wallet is hier een goed voorbeeld van.  Beschouw een software wallet, als een leuke wallet om direct mee te kunnen beginnen, houd er rekening mee dat een software wallet op de lange termijn niet veilig genoeg is voor het opslaan van cryptocurrencies zoals bitcoin.

Na het downloaden en installeren van de software wallet zal er gevraagd worden om eerst een backup te maken van twaalf woorden. Deze woorden vormen de zogenaamde recovery seed en kunnen het beste worden opgeschreven op een stuk papier en dient veilig en offline te worden opgeborgen. Deel deze woorden absoluut niet met andere personen. De twaalf woorden geven je toegang tot jouw bitcoins in een noodsituatie, bijvoorbeeld als je computer crasht of als je jouw wachtwoord niet meer weet.

Exodus

De wallet van Exodus is een programma voor zowel Windows, macOS en Linux. Het fijne aan de software is dat het een ‘alles-in-één’ oplossing is en ook ondersteuning biedt voor erg veel andere cryptocurrencies. Voor beginners een leuke wallet om mee te beginnen. Het programma is hier te downloaden.

Electrum

Voor geavanceerde Windows gebruikers is er de Electrum wallet. Electrum is een van de oudste en populairste wallets. Het is een programma met ongelofelijk veel features. Het programma is hier te downloaden.

Mycelium

Als je opzoek bent naar een wallet voor je GSM (smartphone) dan is Mycelium een optie. De wallet is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een hardware wallet. De wallet is te vinden in de Google Playstore en Apple AppStore.

Welke van de bovenstaande wallets je ook kiest, het blijft belangrijk om rationeel over veiligheid na te denken. Deel nooit jouw recovery seed met andere. Na het volledig installeren van je wallet kun je nu verder gaan naar bitcoins kopen.

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.