Wat zijn de verwachtingen van Bitcoin (BTC) in 2020?
Veel analisten zijn het er over eens: 2020 wordt een bijzonder jaar voor bitcoin. In 2019 zagen we al een voorzichtig herstel, en 2020 kan zomaar voor meer spektakel zorgen. Zeker weten kunnen we het natuurlijk nooit, maar dit zijn onze verwachtingen voor bitcoin in 2020.
De bitcoin block halving heeft invloed op de koers
In 2018 heeft de bitcoin koers een flinke klap gekregen. De waarde van bitcoin daalde van 16.000 euro naar 3.000 euro. Maar in 2019 vond bitcoin weer de weg omhoog. En in 2020 staat er iets te gebeuren wat grote invloed kan hebben op de koers: de bitcoin block halving.
De bitcoin block halving heeft effect op het aanbod van bitcoin. En zoals u misschien nog weet van economie: de prijs wordt bepaald door een spel van vraag en aanbod.
Bitcoin heeft een gelimiteerde oplage. In totaal zullen er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Deze bitcoins komen vrij in een voorspelbaar tempo, door middel van beloning voor miners.
En die beloning wordt ongeveer om de vier jaar gehalveerd. Eerst kwamen er 50 bitcoin vrij per tien minuten, vier jaar later 25 bitcoin en nu 12,5 bitcoin. Bij de volgende bitcoin block halving in mei 2020 komen er nog maar 6,25 bitcoin per tien minuten bij.
De instroom van nieuwe bitcoin wordt elke vier jaar dus gehalveerd. En dat kan invloed hebben op de prijs. Blijft de vraag namelijk gelijk, maar daalt het (tempo van) het aanbod? Dan stijgt de prijs.
Daar komt nog iets bij. Miners verkopen vaak direct hun bitcoin om de energiekosten te dekken. Wordt de beloning gehalveerd, dan neemt de verkoopdruk af. En ook dat is goed voor de koers van bitcoin.
En dat klinkt te simpel om waar te zijn, maar de afgelopen jaren ging het precies zo. In de periode na de voorgaande bitcoin block halvings schoot de koers van bitcoin ook omhoog. Zal dat deze keer ook weer gebeuren?
Meer institutioneel geld naar bitcoin
We hebben het tot nu toe gehad over het aanbod van bitcoin. Maar de vraag heeft ook invloed op de prijs. Vergelijk je bitcoin met andere markten, zoals de aandelenmarkt, dan gaat er eigenlijk nog weinig geld in om. En nieuwsberichten hebben enorme invloed op de koers.
Iets wat de gemoederen flink bezig houdt is de vraag wanneer institutionele partijen investeren in bitcoin. Daarmee bedoelen we fondsen en maatschappijen die grote geldsommen beleggen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekeringsmaatschappij, of aan een pensioenfonds.
In de Verenigde Staten heeft de Securities and Exchanges Commission (SEC) daarin een belangrijke stem. Deze toezichthouder bepaalt welke financiële producten worden toegestaan in Amerika en welke niet.
Een van de producten waar men al jaren op wacht is een bitcoin ETF. Een bitcoin ETF is een beleggingsproduct die de koers van bitcoin volgt. Beleggen in bitcoin wordt voor grote partijen eenvoudiger met een bitcoin ETF. Zij hoeven dan geen wallet te installeren of een exchange te kiezen.
De SEC vormt echter nog een drempel. Tot nu toe zijn alle aanvragen voor een bitcoin ETF afgewezen, vanwege uiteenlopende redenen. Volgens de SEC is er bijvoorbeeld sprake van prijsmanipulatie op de cryptomarkt. Zolang deze zorgen niet zijn weggenomen komt er waarschijnlijk geen bitcoin ETF.
Maar het sentiment wordt steeds positief. Zo is het sinds 2019 mogelijk om met Bakkt te handelen in fysieke bitcoin futures. Met een bitcoin futures contract speculeer je op de koers van bitcoin. U gokt op een prijsstijging (long gaan) of een prijsdaling (short gaan).
Bitcoin futures bestaan al langer, maar met Bakkt worden de contracten afgehandeld in bitcoin in plaats van dollar. En dat betekent dat Bakkt direct invloed uitoefent op de bitcoin koers. Vandaar dat veel cryptohandelaren uit hebben gekeken naar de lancering van Bakkt.
Het handelsvolume van Bakkt was in eerste instantie laag, maar groeit iedere dag. Het kan zomaar dat Bakkt in 2020 een flinke invloed kan hebben op de koers van bitcoin.
Meer internationale aandacht voor bitcoin en cryptocurrency
We verwachten dat in 2020 iedereen ter wereld ooit heeft gehoord van bitcoin en cryptocurrency. Cryptovaluta komen steeds meer in het reguliere nieuws.
Steeds meer publieke figuren spreken hun mening uit over bitcoin en cryptocurrency. Zo wil Mark Zuckerberg met Facebook een eigen cryptomunt uitgeven. Ook Twitterbaas Jack Dorsey is niet vies van cryptocurrency, en zeker niet van bitcoin.
Ook in het politieke debat gaat het steeds meer over cryptocurrency. Zo is Amerikaans congreslid Warren Davidson openlijk voorstander van bitcoin. En er is zelfs een Amerikaanse presidentskandidaat die liefhebber is van bitcoin. Dat is Andrew Yang, lid van de Democratische Partij. Hij accepteert zelfs cryptocurrency als donatie voor zijn presidentiële race.
Een vrij nieuwe ontwikkeling is de inmenging van centrale banken in de cryptowereld. Centrale banken spelen openlijk met de gedachte om een eigen cryptocurrency te ontwikkelen. Dat noemen ze een Central Bank Digitaly Currency (CBDC). China schijnt zijn eigen variant van de CBD al bijna te gaan lanceren. Het is nog de vraag wat voor gevolgen dat heeft voor bitcoin.
Het wordt hoe dan ook een spannend jaar voor bitcoin en cryptocurrency in 2020! Wilt u ook niets missen van alle actie? Met BLOX heeft u Bitcoin altijd in uw broekzak. BLOX is de nieuwe alles-in-een cryptocurrency app. Volg live de koersen, en koop bitcoin en andere cryptomunten wanneer u maar wilt.
Download de app hier en gebruik de tijdelijke code BITCOINBELGIE en u ontvangt uw eerste 5 euro XRP van ons!