Bitcoin transacties vrijgesteld van BTW

Vandaag heeft het Europees Hof van Justitie beslist dat Bitcoin een wettig betaalmiddel is en dat Bitcoin transacties zijn vrijgesteld van BTW.

Meer dan een jaar geleden werd al bekendgemaakt dat het Europese Hof een standpunt zou moeten innemen naar aanleiding van een prejudiciële vraag van de Zweedse ondernemer David Hedqvist die in Zweden een wisselkantoor heeft geopend waarop bitcoins gekocht en verkocht kunnen worden.

Het kopen- en verkopen van bitcoins valt nu dus onder de Europese BTW-richtlijn waardoor Bitcoin als betaalmiddel kan worden beschouwd. Volgens de wet is BTW op goederen en diensten verschuldigd, behalve als het gaat om “handelingen rond deviezen, bankbiljetten en munten die een wettig betaalmiddel zijn”.

De uitspraak ligt in lijn met het advies dat eerder al in België werd gegeven om geen BTW aan te rekenen op bitcoin transacties.

Voor alle duidelijkheid: het betreft hier louter het uitvoeren van transacties met bitcoin (bijvoorbeeld betalen voor goederen of diensten met bitcoin of kopen/verkopen op wisselbeurzen).

Deze beslissing kan niet eenvoudig geweest zijn: Bitcoin vertoond eigenschappen zowel terug te vinden zijn bij geld, bij grondstoffen maar het is ook technologie. Het hele vonnis staat online en kan je hier raadplegen.

Bronnen en meer info:
Coindesk
Bloomberg

Bitcoin wettig betaalmiddel: transacties vrijgesteld van BTW in EU

© Shutterstock – Bitcoin vrijgesteld van BTW

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin