Bitcoin transactiekosten laagst in 7 jaar

Bitcoin transactiekosten zijn op dit moment op het laagste niveau sinds 2011. De lagere kosten zijn een verademing voor de Bitcoin community nadat de kosten voor 1 transactie opgelopen waren tot $50 eind 2017. Deze situatie was namelijk niet wenselijk en zeker niet economische levensvatbaar.

Een van de uitgangspunten van Bitcoin en de blockchain technologie is om snellere en goedkopere transacties mogelijk te maken. Een betaling via Paypal kost bijvoorbeeld tussen de 1-4 procent per transactie. Als een bitcoin transactie 50$ is dan is het goedkoper om andere betalingsmethode te gebruiken voor kleine bedragen. Gelukkig zijn inmiddels de transactiekosten voor Bitcoin op het laagste niveau sinds 2011.

Volgens de statistieken van transactionfee.info was de vergoeding voor een Bitcoin transactie het laagst op 4 en 5 april met een prijs van 6.86 satoshi / bytes (sat / B). De vergoeding was op 30 april alweer gestegen tot 39.29 sat/B maar is sindsdien weer gedaald. Op dit moment zijn de kosten 9.57 per byte voor een Bitcoin transactie. Dit is een flinke daling sinds het begin van dit jaar. Het transactie bedrag bedroeg 453,57 sat / B op oudejaarsdag. In de grafiek te zien is dat de prijs sindsdien aardig is afgenomen. De hoge kosten en lange tijd die Bitcoin transacties nodig hadden hebben ook geleid  tot een controversiële splitsing van de Bitcoins blockchain. Hierdoor is Bitcoin Cash (BCH) ontstaan in augustus 2017.

Bitcoin Cash beloofde snellere en goedkopere transacties in vergelijking met Bitcoin. Hoewel de kloof tussen beide bitcoins op het eerste oog aanzienlijk was met betrekking tot transactiekosten is dit nu te verwaarlozen. Het was tijdens de creatie van Bitcoin cash $34 voor Bitcoin in vergelijking met de $ 0.0333 voor Bitcoin Cash, maar op zondag was het $ 0.113 vergeleken met $ 0.0038 voor Bitcoin Cash. Een reden voor de goedkopere kosten voor het versturen van Bitcoin is Segregated Witness (SegWit), een mogelijkheid om kleinere transacties te maken. Al 28.34 procent van alle transacties maken gebruik van SegWit. Ze vertegenwoordigen momenteel slechts 18 procent van de totale transactiekosten ondanks 38 procent van het totale transactievolume. Er is daarom nog ruimte genoeg voor verdere verbetering van de transactiekosten.

Met lagere kosten en tijd die het kost om een Bitcoin transactie te doen, is het eindelijk weer mogelijk om koffie en donuts te kopen.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin