Bitcoin overtreft 3 nationale valuta ondanks koersdaling

In de huidige veranderende wereldeconomie worden veel landen in Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa geconfronteerd met economische crises door toenemende staatsschulden en ineenstortende valuta’s. Door deze waardeverminderingen kunnen we vraagtekens zetten bij de stabiliteit van fiat valuta’s. Als we research van Pension Partners mogen geloven zijn sommige valuta’s namelijk instabieler dan bitcoin.  

Koersdaling bitcoin niet zo slecht in vergelijking met fiats

Aangezien veel munten een duikvlucht hebben genomen, is 2018 voor veel crypto enthousiasteling en nog niet bepaald een topjaar. Bitcoin daalde meer dan 50% na de piek van $ 20.000, en zette daarmee de trend voor andere coins. Door deze sterke daling van de koersen werd de stabiliteit van cryptomunten sterk in twijfel getrokken. Maar kijkend naar verschillende soorten economieën, lijkt fiat het niet veel beter te doen. 

Pension Partners, een Amerikaanse beleggingsadviseur, analyseerde de daling van cryptocurrencies, vergeleken met die van verschillende fiat valuta’s. Wat bleek? Bitcoin daalde met maar liefst 46,7%, maar is daarmee stabieler dan de Venezolaanse bolivar, de Soedanese pond, en de Argentijnse peso, die respectievelijk daalden met 99,99%, 61,1%, en 50,5%.  

Volgens het onderzoek waren de drie slechtst presterende cryptocurrencies Qtum (-91,3%), Bitcoin Gold (-90,6%) en NEM (-89,1%), terwijl de ‘beste’ van de dalende munten EOS (-15,7%), VeChain (-27%) en Bitcoin (-46,7%) waren. Aan de fiat kant waren de drie minst dalende valuta’s de Jamaicaanse dollar (-9,3%), de Uruguayaanse peso (-9,8%) en de Indiase roepie (-10%). 

Moeilijke tijden voor economie kunnen acceptatie van bitcoin verbeteren

Wanneer een land een economische crisis nadert, lijkt het gebruik van bitcoins toe te nemen. Dit is al gezien in Turkije, Venezuela en Argentinië. Naarmate meer en meer landen zich in de richting van groeiende staatsschulden bewegen, zouden mensen ervoor kunnen kiezen hun fiat in te wisselen voor cryptocurrencies.

De manier waarop de wereldorde aan het veranderen is, en de indicatoren voor verslechterende situaties in bepaalde economieën, laten zien dat bitcoin een oplossing kan zijn. Een toenemende acceptatie zou als bescherming kunnen dienen tegen deze toenemende crises.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin