Bitcoin met of zonder banken

“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”. Het zijn de legendarische woorden van Mahatma Gandhi. In elke branch die de afgelopen decennia geconfronteerd is met disruptive innovation zijn juist dit de woorden die de spijker op zijn kop slaan.

Het huidige bancaire stelsel was van mening dat de bitcoin eigenlijk niks voorstelde, het was geld voor nerds, niets meer niets minder. Daarna begonnen verschillende bankiers en economen bitcoin aan te zien als een nieuw soort tulpenmanie, een soort ponzischeme. Verschillende banken blokkeerde een aantal jaar geleden zelfs bankrekeningen waarmee gebruikers in bitcoin wilde investeren – gelukkig is dit nu niet meer het geval.

De laatste paar jaar lijken de financiële instellingen in te zien hoe innovatief de bitcoin daadwerkelijk is, ze begonnen zelfs een organisatie waar meer dan 70 instellingen lid van werden. De organisatie die bekend staat als R3 wilt echter niet dat de bitcoin een succes wordt, ze zijn er vooral op uit hoe ze de innovatie achter het Bitcoin netwerk kunnen gebruiken voor hun eigen systemen. Verschillende Bitcoin kenners lieten hun mening al eerder uit over R3, het was volgens hun een project dat alleen maar kan falen omdat de Bitcoin technologie de banken eigenlijk volledig buitenspel zet. Al meerdere banken hebben inmiddels R3 verlaten, waaronder Santander.

Maar is er dan echt geen rol weggelegd voor de huidige financiële instellingen in het bitcoin landschap? Kan bitcoin alleen bestaan zonder banken en banken alleen zonder de bitcoin? Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag op dit moment, banken verschillen erg van mening over hoe ze op de bitcoin moeten reageren. De Nederlandse bank ABN Amro was bijvoorbeeld van plan om een eigen bitcoin wallet te lanceren maar zag hier later toch van af. De toekomst zal leren welke banken mee willen werken aan een wereldwijd, decentrale en digitale munteenheid als de bitcoin.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin