Actuele bitcoin koers
Hieronder een live weergave van de huidige bitcoin koers in euro van het afgelopen jaar. De prijs van bitcoin wordt bepaald door verschillende factoren zoals het nieuws en vraag en aanbod op de verschillende exchanges. Je kunt direct bitcoins kopen. Als je in bitcoin of andere cryptovaluta wilt investeren is het belangrijk dat je deze veilig opslaat, een zogenaamde hardware wallet kan je daarmee helpen.
Wat geeft de bitcoin waarde?
Voormalig directeur van de Nederlandsche bank Nout Wellink vergeleek de bitcoin eerder met de Nederlandse Tulpenmanie en zei: „Toen kreeg je tenminste nog een tulp, nu krijg je niks”. Andere zeggen dat de bitcoin waarde heeft omdat het wordt gebruikt en geaccepteerd als betaalmiddel. Een duidelijke waarde eigenschap van de bitcoin is dat het sneller is dan de euro. Als een bitcoin gebruiker in Nederland bitcoins overmaakt naar een gebruiker in Japan is dit binnen één seconde te zien voor beide gebruikers. Na gemiddeld tien minuten wordt en consensus tussen de duizenden apparaten gesloten en kan bij ongeveer zes bevestigingen met zekerheid worden gezegd dat de transactie heeft plaatsgevonden en kan de transactie ook niet meer geannuleerd of teruggehaald worden.
De echte waarde van bitcoin ligt volgens sommige echter niet in de munteenheid maar in de technologie erachter: blockchain. Door ondernemer Lorne Lantz wordt de bitcoin slechts gezien als de eerste applicatie (app) van de blockchain en zijn er volgens hem nog veel meer toepassingen die gebruik kunnen maken van het gedecentraliseerde grootboek.
De eerste toepassingen worden ook hiervan langzaam zichtbaar zoals opslagdienst Storj die gebruikers hardeschijfruimte laat huren en verhuren voor bitcoins. Vele internetdiensten en misschien zelfs het gehele internet kan door de blockchain worden verbeterd en veiliger worden gemaakt. Dat brengt natuurlijk een ongelofelijke waarde met zich mee.
Het begrip blockchain-technologie is even oud als de bitcoin. In de meest simpele uitleg is de blockchain een ledger ofwel grootboek waarin alle transacties staan. Deze is te raadplegen voor iedere gebruiker, ook kan iedere gebruiker de blockchain downloaden. Doordat iedere gebruiker een kopie van alle transacties is de kans op fraude klein. Bijvoorbeeld het dubbel uitgeven van een waarde (double spending problem). De grootste en meest gebruikte blockchain is die van bitcoin. Er zijn honderden blockchains van andere cryptovaluta.
Kansen voor ondernemers
Volgens het Nederlandse BitKassa biedt de bitcoin en de blockchain-technologie grote kansen voor ondernemers. BitKassa helpt lokale ondernemers met het aannemen en accepteren van bitcoins als betaalmiddel. De bitcoin wordt op tientallen plaatsen in Arnhem bij lokale ondernemers al geaccepteerd waardoor bezoekers hun hele dag in bitcoin kunnen afrekenen. De ondernemers lopen niet het risico van de koerswisselingen omdat de bitcoins direct worden omgewisseld naar euro’s. De ondernemer betaald ook geen transactiefee over de betaling aan BitKassa waardoor het accepteren van bitcoin geheel gratis is, ter vergelijking kost een pin transactie een ondernemer al snel € 0,25 per transactie.
Eerste commerciële transactie en beleggingen
Wist je dat de eerste commerciële transactie met bitcoins de aankoop van pizza’s was? Voor maar liefst 10.000 bitcoins werden de pizza’s gekocht. De pizza’s hadden een waarde van ongeveer 25 Amerikaanse dollar waardoor de koers op de dag van de transactie, 22 mei 2010, een waarde van ongeveer 0,0025 dollar vertegenwoordigden.
Een andere toch wel goud verhaal is het verhaal van de Noorse student Kristoffer Koch. De student kocht in 2009 voor zijn studie naar cryptografie 5.000 bitcoins voor ongeveer € 18,50. Inmiddels is Koch’s zijn investering vele miljoenen waard, geen slechte investering dus.
Kunnen bitcoins hun waarde verliezen?
Dat kan. De geschiedenis is bezaaid met munten die niet meer gebruikt worden. Voorbeelden zijn de Duitse Mark of meer recent de Zimbabwaanse dollar. Het verdwijnen van deze munten komt in beide gevallen door extreme hyperinflatie die bij bitcoin niet kan optreden. Andere redenen zijn technische problemen, concurrentie van andere munten, politieke problemen, etc. Als vuistregel kan men stellen dat geen enkele munt absoluut vrij is van technische fouten of moeilijke tijden. Bitcoin heeft een jarenlange bewezen reputatie sinds de oprichting en er is een groot groeipotentieel voor bitcoin. Niemand kan echter de toekomst voorspellen, ook niet voor bitcoin.
De bitcoin zijn koers staat bekend om extreme koerswisselingen, ook wel volatiliteit genoemd. De waarde van de digitale munt schommelt enorm waardoor je snel winst of verlies kunt staan met je belegging. Investeer daarom nooit meer dan je bereid bent om te verliezen.
Sorry, the comment form is closed at this time.