Bitcoin prijs daalt met meer dan tien procent in nog geen kwartier

Dat ging snel gisteren zeg! In slechts een kwartier tijd is de koers met meer dan tien procent gedaald. Ook wij verwachtten niet dat het zo snel ging.

Maar niet alleen bitcoin levert in, vrijwel alle grote altcoins gaan diep door het stof. Wat is er aan de hand? En wat zou de reden kunnen zijn?

Sneller dan verwacht

De prijsontwikkeling kunt u zien op de grafiek hieronder. De bitcoin koers schommelde heel de dag rond de 8.800 euro. Maar vanaf negen uur ‘s avonds ging het wel heel snel. In slechts een kwartier tijd zakte de koers met ruim tien procent.

Wat nu?

De koers lijkt naar beneden te zijn uitgebroken. Maar er is nog geen reden voor paniek. De groene lijn is de 200-dagen Moving Average. In een bull market dient deze lijn vaak als ondersteuning.

Ook positief is dat de RSI op dagniveau op een laag punt bevindt. De RSI is nu oversold, wat betekent dat er in korte tijd veel is verkocht. Op korte termijn kan het zijn dat de daling van bitcoin nu over is. De koers heeft dan zelfs ruimte om weer te gaan stijgen. Lees hier alles over koersindicatoren zoals de RSI.

Niet alleen bitcoin

Waar bitcoin daalt, gaan altcoins ook vaak mee. Niet alleen bitcoin is daarom gezakt, maar eigenlijk alle altcoins zijn procentueel met dubbele cijfers gedaald (oke vooruit, Tether niet).

Veel grote verliezers kunnen we terugvinden in de top tien grootste cryptomunten op het gebied van marktwaarde. Een klein rondje langs de koersen van de grootste coins:

Bitcoin SV (-33,65%)
EOS (-24,85%)
Bitcoin Cash (-22,59%)
Litecoin (-18,88%)
Ethereum (-17,37%)
Binance Coin (15,07%)
XRP (-15,06%)

In een klein kwartier heeft de hele cryptomarkt 18 miljard dollar (16,3 miljard euro) aan waarde ingeleverd.

Wat zou de reden kunnen zijn?

Bij een crash als die van nu blijft het altijd gissen naar de reden. Zelfs als de stof is opgetrokken en bitcoin zijn rug weer heeft gerecht, is het onmogelijk om met honderd procent zekerheid te zeggen wat de causale verbanden zijn.

Maar er zijn wel aanwijzingen. Zo was gisteren de hearing in het senaat over Libra van Facebook en cryptocurrency. De SEC is te gast op verzoek van Maxine Waters, en beiden zijn niet echt cryptominded.

Nog een aanwijzing is dat in de week van de laatste vrijdag van de maand, de koers al maandenlang hetzelfde laat zien. In die week zakt de koers vaak met tien procent. Dat komt door het aflopen van grote contracten bij de CME. En nu zitten we ook in de week van de laatste vrijdag van de maand.

En nog iets geks, zo vlak voor de crash van de bitcoin koers daalde ook de hash rate, ofwel de computerkracht die het bitcoin netwerk veilig houdt met 40 procent! Dat kunt u teruglezen op Coin Dance.

Wat denkt u ? Is de bodem bereikt?

Delen:

Frank is taaltechnisch ijzersterk. Ook maakt hij de moeilijkste onderwerpen begrijpelijk. Kan je alles vertellen over veilig opslaan van cryptocurrency en wallets. Houdt zich ook bezig met social media.

Bezoek mijn Linkedin