koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: wat is het dagelijks gebruik en is de prijs niet te hoog?

De prijs van bitcoin bevindt zich nog steeds tussen de 3.000 euro en 3.150 euro. Sinds onze laatste analyse van de koers is er nog niet zoveel veranderd. Maar waar gaan we het deze week dan over hebben? Hebben we wel iets te melden? We gaan kijken naar de vaste indicatoren en we gaan ook een nieuwe toevoegen. Namelijk de NVT signal. Dit is niet de Niet Van Toepassing indicator maar NVT staat voor Network Value in verhouding tot Transactions

De NVT Signal indicator

We gaan kijken naar een nieuwe indicator op de website tradingview die ontwikkeld is door Willy Woo namelijk de NVT Signal. Bij deze indicator worden niet alleen de bitcoin prijs meegenomen maar ook verschillende data uit de bitcoin blockchain. Eigenlijk kijken we dus verder dan alleen de prijs maar kijken we ook naar de adoptie door middel van: hoeveel waarde worden er in dollars verstuurd per seconde? Hiermee kunnen we zien of de prijs van bitcoin wel in verhouding staat met het dagelijkse gebruik ervan. Of de langere uitleg is wat is de verhouding van de marketcap en het transactievolume van de afgelopen 90 dagen. Hoe kunnen we deze nieuwe indicator dan precies aflezen?

Deze indicator lezen we op de volgende manier uit:

  1. Tussen de 45 en 150? Dan is de prijs van bitcoin goed vergeleken met met hoe vaak deze cryptocurrency wordt gebruikt bij transacties
  2. Lager dan 45? Dan is Bitcoin te goedkoop als we kijken naar het gemiddelde dagelijkse gebruik.
  3. Hoger dan 150?  Dan is de prijs van een bitcoin te hoog als je kijkt naar het gemiddelde dagelijkse gebruik.

Het NVT Signal en de bitcoin koers grafiek zie je hieronder staan. Van eind december 2011 tot nu. Hierbij is elke candle op deze grafiek 1 dag:

Wat zien we?
Kijkend naar de periode september tot november van 2018 was de bitcoin in de rode zone van de NVT grafiek. De prijs was op dat moment zo rond de 5.300 euro maar was dus te duur. Deze prijs en de dagelijkse transacties stonden in geen verhouding tot elkaar. In tegenstelling tot de rode zones zijn er natuurlijk ook de groene zones. Toen was de prijs van bitcoin te goedkoop als we kijken naar het dagelijkse gebruik.

Dit gebeurt meestal als bitcoin een bodem heeft gevonden. Bijvoorbeeld in 2012, 2013 en 2016. We zien nu nog geen groene zone als we kijken naar de NVT Signal. Heeft bitcoin dan nog geen nieuwe bodem bereikt?

Wat doet bitcoin nu?
Laten we terug gaan het heden, naar deze winterse dag in januari. Wat doet bitcoin op dit moment. De prijs van Bitcoin staat nog rond de 3.000 en de 3.150 op de exchange Bitstamp. De onderstaande grafiek laat de prijs zien van bitcoin sinds de daling op 14 november. Elke candle die je hierbij ziet is een periode van 4 uur? Wat valt jullie hierbij op?

De bitcoin prijs vond toen eind november support rond 3.150 euro. En vanaf toen ging de bitcoin prijs in een rap tempo omhoog. Zo rond 5 december werd deze zone echter een resistance. De koers had moeite met het doorbreken van deze zone. Maar sinds afgelopen kerst is deze zone juist een belangrijke support voor de prijs van bitcoin. We zijn nog niet onder deze support gezakt of te wel onder de 3.000 euro.

 

Falling wedge of never catch a falling knife?

Zowel de term falling wedge als never catch a falling knife kunnen betrekking hebben op de koers van bitcoin. De falling wedge kan een indicator zijn voor een prijsstijging in de toekomst. Op de bovenstaande grafiek waarbij elke candle 4 uur is zien we deze falling wedge verschijnen. De bitcoin koers bevindt zich namelijk tussen 2 dalende trendlijnen in. De andere term is never catch a falling knife. Dit suggereert dat het kopen in een markt met veel beweging naar beneden extreem gevaarlijk kan zijn. Net als het proberen om echt een vallend mes te vangen. Indien perfect getimed, kan een handelaar die koopt op de bodem. Maar de kans is groot dat de timing niet perfect is en daarom hoge verliezen gemaakt worden.


Maar bij beide termen is eigenlijk dezelfde regel als bij Wie is de Mol: niets is zeker.

Wat kunnen we verwachten?
We gaan natuurlijk uit van 2 verschillende scenario’s namelijk de positieve en de negatieve. Sinds dat bitcoin recordhoogte heeft bereikt eind december 2017 kunnen we een trendlijn naar beneden trekken naar nu. Wat zien we dan?

Op 14 november ging de bitcoin prijs tegen de lijn aan maar kwam er niet bovenuit. Daarna ging de waarde snel naar beneden. Ook in januari probeerde de bitcoin prijs een aantal maal door de lijn heen te komen maar tot nu toe zonder enig resultaar. Als we kijken naar de bitcoin koers van toen tot nu zien we een aantal zones van support en resistance.

Bearish
Het dieptepunt van vorig jaar werd bereikt op 15 december en de prijs kwam uit rond de 2.800 euro. Dat dit een belangrijke niveau is hebben we in het verleden gezien. In mei 2017 was dit een goede belangrijke support en vormde het de ondergrens van de grote bull run.

Bullish
De belangrijke weerstandszone voor bitcoin ligt tussen de 4.800 euro en de 5.000 euro. Dit was bij de enorme stijging van de koers naar de 16.500 euro de laatste horde die genomen moest worden. En in november 2018 toen de koers in elkaar zakten bleef de prijs op dit moment even hangen.

Gata de bitcoin koers omhoog? Dan moeten we de historische horde van 4.800-5.000 euro nogmaals overwinnen. Je kunt dit zien aan de bovenste balk in de grafiek.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin