koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: Waar komen we vandaan? Waar gaan we heen?

We zien dat de prijs van bitcoin in de laatste dagen naar beneden is gegaan. Vinden we nog een support voordat we onder de 3.000 euro gaan uitkomen? Of gaat de prijs onder de 3000 euro uitkomen? We gaan kijken in deze koers analyse naar zowel de korte als de lange termijn.

Wat is de status van de relative strength index?

De relative strength index (RSI) heeft de status bereikt van oversold als we kijken naar de korte termijn (4 uurs-grafiek). De RSI indicator is een simpele indicator die kan helpen bij het bepalen van kantelpunten in de markt. Gaat de RSI waarde onder de 30? Dan spreken we over een oversold situatie. Dit is ook te zien in de onderstaande grafiek. de RSI staat onder de paarse zone. Wellicht gaat dit ervoor zorgen dat de prijs binnenkort weer naar boven gaat. De bitcoin prijs tussen 1.910 euro en 2.960 euro kan namelijk zorgen voor een support niveau.

We bevinden ons nog steeds binnen de trendlijnen

De prijs van bitcoin bevindt zich nog steeds tussen de twee bekende trendlijnen. De 4 uurs grafiek laat zien dat de trendlijnen steeds nauwer worden en dat er al een paar pogingen gedaan zijn hieruit te breken. Dit is gebeurt op 24 januari en op 6 januari. Maar beide pogingen mislukten en bitcoin keerde terug tussen de trendlijnen.

Nu lijkt het erop dat de bitcoin prijs wilt uitbreken uit de onderkant van de onderste trendlijn. We zien dat de MACD-indicator ook een bevestiging geeft van het negatieve sentiment. De onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat de blauwe lijn (korte termijn) onder de rode lijn (lange termijn) komt. Hieruit kunnen we aflezen dat de bitcoin prijs zich nu in een negatief moment bevindt.

We zien dat bitcoin niet uit de huidige trendlijn komt en het kan zijn dat de koers binnen de huidige trendlijn blijft handelen.

 

Waar komen we vandaan?

Laten we eens een heel stuk terug gaan in de tijd en kijken wat er allemaal gebeurt is. Op de onderstaande grafiek is elke candle één week. Deze keer kijken we niet naar de grafiek in euro’s maar gaan we gebruik maken van de dollar grafiek zodat we nog verder terug kunnen kijken.

Het punt waar we nu op zitten is een belangrijk punt. Op onderstaande grafiek is de blauwe lijn de Moving Average (MA) gezien over de laatste 200 werken. De MA is altijd een voortschrijdend gemiddelde maar nu dan gebaseerd op de laatste 200 weken.

Om bepaalde support en resistance zones te bepalen maken we gebruik van de MA. Met de huidige MA waarde hebben we mogelijk een support niveau bereikt want de 200 MA lijn was eerder in 2015 ook al belangrijk. Dat moment is 2015 was eigenlijk het begin van de grote bull market die tot eind 2017 duurde.

Maar ook in december 2018 ging de prijs van bitcoin ineens omhoog toen de waarde onder de moving average van 200 zakte. Zien we deze keer ook een belangrijke support en gaan we vanaf hier ook weer omhoog?


Waar gaan we heen?

Laten we terug gaan naar dit moment en de vraag beantwoorden ‘Waar gaan we heen?’. Bitcoin lijkt op dit moment een bepaalde ondersteuning gevonden te hebben. En dat zien we ook terug in de hierboven genoemde RSI indicator die nu oversold is. Gekeken naar de korte termijn lijkt het er niet op dat bitcoin nog veel verder gaat weg zakken.

Maar wat zegt dit op de lange termijn? Gaan we naar beneden of naar boven? Zoals jullie gewend zijn gaan we dit laten zien aan de hand van het bullish en bearish scenario.

Bearish
Gaat de bitcoin prijs toch verder naar beneden? Dan komt bitcoin uit op het eerder genoemde support niveau. Dit niveau bevindt zich op het dieptepunt van 2018. Op de onderstaande grafiek zien we dit met groen aangegeven.

Bullish
Als de prijs van bitcoin naar boven gaat dan moeten we nog een aantal weerstandszones overwinnen. Dit zien we in de grafiek in het rood.

De eerste die bitcoin moet overwinnen zal liggen op de 3.070 euro. Eerder was dit een support waar de bitcoin prijs moeilijk onder kwam. En de volgende weerstanden zullen zitten op de prijs 3.530 euro.

De eerste weerstand bevindt zich rond de 3.070 euro. Dit was eerder juist een support, waar de koers moeilijk onder kwam. Dit is het niveau waar bitcoin eind 2018 en begin 2019 niet boven kon komen.

Kijken we nog verder naar boven, dan zien we een weerstand tussen 4.800 en 4.900 euro. De bitcoin prijs ging daar in 2018 namelijk niet makkelijk doorheen. En verschillende keren kwam bitcoin op dit niveau te recht maar 19 november ging bitcoin er wel doorheen. Nu zal dit een belangrijke weerstand vormen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin