koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: samen met SpaceX naar de maan?

Tot zondag leek het een gewone rustige dag te zijn in de bitcoin wereld. Maar wie had kunnen verwachter dat zondagmiddag in 4 uur tijd maar liefst 350 euro afging.

Die zaterdag steeg bitcoin nog boven de grens uit van 4.000 dollar (3.520 euro). Helaas heeft deze stijging het niet lang volgehouden. Het zou kunnen dat er een trigger kwam door de automatische tradingbots die dus gingen verkopen op die psychologische grens.

En wat gebeurd er als we kijken naar de technische analyse. Wat zeggen de koers formaties en de bekende indicatoren? We hebben natuurlijk een bullish en bearish scenario voor jullie.

Wat kunnen we verwachten?

Eerst krijg je de 2 bekende scenario’s namelijk de bullish (positief) en bearish (negatief). Daarna gaan we laten zien hoe deze tot stand komen. We kijken in deze ta naar de cryptocurrency exchange Coinbase en de euro.

Bullish
Gaat de bitcoin prijs verder omhoog? Dan zal er een resistance ongeveer tussen de 3.585 euro en 3.700 euro. We hebben gezien dat de bitcoin koers in het verleden meerdere keren een poging heeft gedaan om hierboven te komen maar nog zonder resultaat. De grafiek laat dit zien in de rode rechthoek.

Bearish
Gaat de koers nog verder omlaag. Dan komen we uit rond de 3.020 euro en 3.075 euro. De grafiek laat dit zien in de groene rechthoek.  

Goed nieuws: bitcoin test de uitbraak

We gaan eerst kijken naar het goede nieuws. De onderstaande grafiek laat candles zien van 4 uur. Als we kijken naar eind november 2018 tot vorige week kun je een duidelijke trendlijn tekenen over de behaalde toppen van bitcoin. In deze tijd had Bitcoin moeite om de trendlijn te doorbreken. En uiteindelijk gebeurde dit toch en wel op maandagmiddag 18 februari. We zien dit in de grafiek bij het eerste groene bolletje.
Het lijkt alsof bitcoin deze lijn aan het testen is als we uitgaan van het goede nieuws. Dit betekent dat de koers nog een paar keer deze lijn raakt en dan naar boven gaat, Eigenlijk wil dit zeggen dat de résistance wordt ondersteund. We laten dit zien met het tweede groene bolletje.
Komt bitcoin niet onder de trendlijn terecht? Dan gaat de prijs omhoog naar de 3.500 euro en zelfs hoger.

Wat zegt de Moving Average?

Ook de MA is positief want de koers lijkt ondersteuning te vinden bij de 100 dagen Moving Average (MA). Deze moving average is gebaseerd op de gemiddelde slotkoers van de afgelopen 100 dagen. Deze indicator wordt ook wel een lagging indicator genoemd omdat deze naar achteren kijkt.

Soms kan een MA ook een weerstands- of ondersteuningsniveau aangeven. Dit zie je ook terug op de onderstaande grafiek. In de grafiek is elke candle één dag en geeft de lijn de 100 dagen MA aan.
Vanaf september tot en met november 2018 diende de 100 dagen MA als een sterke resistance. Toen ging de bitcoin koers simpelweg hier niet doorheen.

Nu lijkt het erop dat de 100 dagen MA juist een support biedt. De koers heeft deze MA-lijn getest, en stuiterde vanaf daar weer omhoog.

Kan de prijs van bitcoin boven de 100 dagen MA blijven? Dan is dit positief en kan bitcoin weer omhoog. Of dit ook gaat gebeuren gaan we zien. In 2018 kwam bitcoin meerdere keren boven de lijn. Maar andere keren ging bitcoin. Maar anders dan in 2018 zakt bitcoin nu niet meteen onder de lijn, dat kan positief zijn.

Als we kijken naar de korte termijn dan heeft de bitcoin koers ook support gevonden. De onderstaande grafiek laat de 100 MA lijn zien maar dan maar 4 uur. Als de bitcoin koers boven dit signaal blijft dan is dit positief:

Slecht nieuws: er vormt zich een bear flag

Slecht nieuws is nooit leuk om te horen maar de prijs kan natuurlijk ook altijd naar beneden. Er lijkt namelijk een bearish flag te vormen en die kan de koers negatief beïnvloeden.
Vorige week hadden we het over de bull flag en de bearish flag is eigenlijk het tegenovergestelde.

Eerst gaat de koers naar beneden. Dat is afgelopen zondag gebeurd. Op de grafiek lijkt de daling op een omgekeerde vlaggenstok.
Hierna gaat de prijs tussen de twee parallelle trendlijnen naar boven. Dit lijkt op een vlag, maar dan omgekeerd. Gaat de koers uit de onderste trendlijn dan kan de prijs van bitcoin dalen tot de hoogte van de ‘vlaggenstok’.

Als dit waarheid wordt dan kan de koers dalen tot richting 3.020 euro (de onderkant van de rode trendlijn). Voordat dit gebeurd moeten we echter eerst door de onderste support heen breken. Deze ligt tussen de 3.255 en 3.295 (aangegeven met de groene rechthoek).

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin