koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: Richting de 4000 dollar?

Bitcoin stijgt gestaag maar de stijging gaat minder soepel als voorheen. Op dit moment is de koers rond de 3.500 euro. Dit bedrag betekent in euros niet zoveel maar als we kijken naar de dollars dan is dit een belangrijke grens. Dit zou namelijk betekenen dat bitcoin de waarde van 4000 dollar gaat overstijgen, uit het verleden is gebleken dat dit een belangrijke psychologische grens is. De grens van 400 dollar lijkt moeilijk doorbroken te kunnen worden en vormt een belangrijke weerstand. Laten we in deze analyse de grens van bitcoin eens verder bekijken.

Terugblik: de koers is uit de trendlijn gebroken

We hebben eerder al geschreven dat bitcoin uitgebroken is uit een pennant. Of zoals we het ook kunnen zeggen bitcoin bewoog zich tussen twee trendlijnen die naar elkaar toe liepen. En de bitcoin is aan de bovenkant van de oranje trendlijn uitgebroken. Daarna is de bitcoin koers weer twee keer op de lijn gebounced. Dit betekent eigenlijk dat de trendlijn twee keer aangeraakt wordt en dan weer omhoog gaat.

Nadat deze tweede test geweest was ging de bitcoin koers weer omhoog. En nu lijkt er weer een nieuwe trendlijn te zijn. Die hebben we onderstaand weergegeven met een groene stippellijn. De grafiek staat op elke candle is 1 dag en de grafiek is in euro’s op de exchange bitstamp.

Is bitcoin tegen een sterke weerstand aangekomen?

Laten we de koers van de bitcoin weer even bekijken in dollars. Want de 4000 dollar is een belangrijke weerstand en een bedrag waar de koers maar moeilijk bovenuit komt. We kunnen dit zien als we de moving average (MA) lijn over de bitcoin koers heen zetten. We gaan kijken naar de 21 weken moving average, Dit is de gemiddelde koers van de afgelopen 21 weken.

In de onderstaande grafiek zie je dat de moving average aan staat op 21 weken. Dan vallen er een aantal dingen op. Namelijk:

Tijdens de bekende bull market van 2017/2018 diende de moving average als een belangrijke support (ondersteuning). Elke keer als de bitcoin prijs deze lijn aanraakte dan ging de prijs omhoog. We hebben deze gebeurtenissen aangegeven met met de groene pijltjes. Ook zien we dat dit veranderd is in 2018. Toen ging de MA dienen als een resistance (weerstand) niveau. Dit hebben we aangegeven met de rode pijltjes.

En hoe ziet het er nu uit? Gaat de MA nu een support of juist een resistance vormen. De komende weken kunnen bekeken worden met een bak popcorn. Want het gaat heel spannend worden en alle ogen zijn gericht op de magische grens van 4.000 dollar.

Gaan we een short squeeze krijgen?

Veel cryptocurrency gebruikers vragen zich af of een mogelijk een short squeeze aankomt? Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Er bestaan veel financiële producten waarmee je kunt speculeren zoals de aandelenkoers, olieprijs en nog meer. En ook op de koers van bitcoin kun je speculeren. Iemand kan dan speculeren of de bitcoin koers gaat stijgen (een longpositie), of juist gaat dalen (een shortpositie). Als de stijgende trend blijft dan sluiten veel handelaren een shortpositie af. Ze verwachten dat de stijging niet altijd zal doorgaan en gokken dan als het ware op een daling van de koers.

Een shortpositie afsluiten betekent eigenlijk dat je afspreekt om bitcoin te kopen tegen een bepaalde prijs. Gaat de prijs verder omhoog dan wordt je positie automatisch gesloten. En als er veel short posities tegelijk worden gesloten dan wordt er veel bitcoin verkocht in korte termijn. Dan gaat de vraag in korte tijd snel omhoog en dit zorgt er dan weer voor dat de prijs omhoog gaat.

In 2018 zagen we ook een aantal keer een short squeeze gebeuren. Op 12 april 2018 was er bijvoorbeeld sprake van een short squeeze, de prijs steeg toen van 5.500 naar 6.500 in vier uur tijd. Dit is te zien in de onderstaande grafiek.

 

Wat kunnen we verwachten van Bitcoin?

Zoals hierboven aangegeven bevinden we ons op een cruciaal punt. Gaat bitcoin aan de bovenkant of aan de onderkant uitbreken? Zoals je van ons kunt verwachten laten we twee scenario’s zien. De eerste is bullish (positief) en de tweede is bearish (negatief).

Bullish

Gaat bitcoin aan de bovenkant door de weerstand heen? Dan kunnen we de volgende weerstand waarschijnlijk tussen de 5.100 en 5.500 euro (in dollars rond de 6.000 dollar) verwachten. Dit is op de grafiek hieronder aangegeven met de rode rechthoek. Uit 2018 blijkt dat deze zone een belangrijke weerstand is.

Bearish

Gaat de bitcoin koers naar beneden. Dan gaan we naar het laagste punt van 2018: rond de 2.800 euro (3.100 dollar). Dat zie je op de grafiek terug op de eerste groene rechthoek. Gaat de koers dan nog verder naar beneden dat is er een support tussen de 1.600 euro en de 1.700 euro (2.000 dollar), de tweede groene rechthoek.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin