koers bitcoin

Bitcoin koers analyse: Nog steeds tussen de twee bekende lijnen?

De bitcoin koers zit nog steeds in een steeds kleiner wordende marge. Dit scenario doet een beetje denken aan vorig jaar november, ook toen was de bitcoin net een stable coin. Is dit nu weer het geval of is dit de stilte voor de (bitcoin) storm? Laten we snel kijken naar wat er gebeurd is.

Waarom ging bitcoin vorige week naar beneden?

Vorige week ging de bitcoin koers even weer naar beneden. Maar op dit moment lijkt de koers weer omhoog te gaan en te herstellen. Maar waar kwam de daling van vorige week vandaan?

Dit had onder andere te maken met de RSI (Relative Strength Index) en de negatieve divergentie. Dat zijn technische termen maar wat zeggen ze eigenlijk?

De Relatieve Sterkte Index of RSI is een indicator die helpt het koop- of verkoopmoment van cryptocurrency te bepalen. De RSI hebben we afgebeeld op de onderstaande afbeelding. Bevindt de lijn van de RSI zich boven de paarse zone? Dan wordt er relatief veel bitcoin gekocht. We kunnen dan vaak een prijsdaling verwachten.

Zit de RSI-lijn onder de paarse zone? Dan wordt er veel bitcoin verkocht. Nu zou de bitcoin prijs weer kunnen stijgen. Wel een notitie hierbij is dat in extreme koers tijden de RSI wel voor langere tijd overbought of oversold blijven. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien tijdens de grote  bull market van 2017.

We zien uit het verleden dat de RSI gelijk blijft met de koers. Gaat de koers omlaag dan doet de RSI dit ook. En gaat de koers omhoog dan dus ook de bijbehorende RSI. Maar bij divergentie is dat niet het geval. In de onderstaande grafiek ziet u dit. En dat is meestal een voorbode voor een daling. We hebben dat in het verleden gezien op 21 maart toen de bitcoin prijs van 3.565 euro naar 3.450 euro ging.

Bitcoin bevindt zich tussen de twee trendlijnen

Maar het bevinden tussen de twee trendlijnen hoeft niet te betekenen dat de koers verder daalt. We zitten namelijk al sinds 4 maart tussen twee parallelle trendlijnen in. Deze twee trendlijnen noemen we een channel in het Engels of een kanaal in het Nederlands. Zolang bitcoin binnen deze channel blijft, dan lijkt het erop dat het de grote oranje trendlijn gaat opzoeken. En dat kan wel eens een heel spannend moment worden.

Het grote (bitcoin) geheel

De grote trendlijn is belangrijk om te begrijpen. Laten we de eerste lijn zetten op de top van bitcoin, eind 2017. De hoogste prijs op bitstamp tot nu toe is 16.485 euro waard. En toen de bitcoin koers de lijn in november 2018 aanraakte, maakte bitcoin een duikvlucht.

En wat gebeurt er nu precies? Maakt bitcoin weer een duikvlucht of gaan we naar boven? Blijft bitcoin in het kanaal dan is het te verwachten dat de koers in april uit de trendlijn breekt. Gaan we dat niet zien dan kan de koers naar beneden zakken.

Het gigantische (bitcoin) geheel: positief

Laten we in de grafiek eens kijken naar de week prestaties van bitcoin, Daarom stelt elke grafiek 1 week voor.

Bitcoin noteert voor het eerst sinds tijden vijf weken achter elkaar groene cijfers. Dat gebeurde voor het laatst in april 2018.

En als we het geheel zo bekijken dan valt nog veel meer op. De 200-weken Moving Average (de groene lijn) is nog steeds een hele belangrijke ondersteuning. We hebben al een aantal keer geschreven over de Moving Average (MA). Misschien heeft bitcoin de bodem al gevonden, maar we moeten zeker niet te vroeg juichen.

Ook de MACD laat groene cijfers zien. De MACD geeft het momentum van de koers weer, deze is al sinds begin 2019 positief. Wat betekent dit allemaal voor de koers op lange termijn? Zeker weten doen we het nooit, maar het zijn in ieder geval wel positieve signalen.

Wat gaat de bitcoin koers nu doen?

Zoals besproken gaat de koers nog steeds in een channel. Maar welke kant gaat de bitcoin prijs omhoog? Natuurlijk gaan we uit van de twee bekende scenario’s. Het welbekende bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin gaat verder omhoog binnen de channel, maar gaat wel hinder ondervinden tussen de 3.620 euro en 3.700 euro.

Bearish
In dit scenario lukt het bitcoin niet om in de channel te blijven. De koers vindt dan waarschijnlijk ondersteuning tussen de 3.200 euro en de 3.280 euro.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin